DNA-tester ska stoppa oplockat hundbajs

Uppdaterad
Publicerad

Är du trött på hundägare som inte plockar upp hundbajset?

Haka på den senaste trenden i USA, DNA-testa hundbajset.

– Vi har försökt med varningsbrev tidigare, säger Debbie Violette i North Hampshire som testat.

Hundägare som inte plockar upp sina hundars bajs är minst sagt en het potatis för många människor.

I princip är det ett globalt problem med grannosämja orsakat av hundbajs.

I USA har det enligt nyhetsbyrån AP gått så långt att flera så kallade ”inhägnade bostadsområden” har slutat med att sätta upp arga lappar, nu går de vidare till rent detektivjobb genom att DNA-testa bajset.

På så sätt ska de kunna leta upp vilka hundar bajset kommer från.

”Vi är seriösa”

I bostadsområdet Timberwood Commons i New Hampshire i norra USA har hundägarna fått order om att lämna in DNA från sina hundar för att oupplockat bajs ska kunna spåras.

– Jag vill att alla förstår att vi är seriösa med det här, säger Debbie Violette till nyhetsbyrån AP.

Bakom den nya DNA-jakten står företaget Pooprints från Tennessee i södra USA. Jim Simpson, vd på företaget, säger till AP att ungefär tjugo bostadsområden använder DNA-tester i jakt på hundbajs-ägarna.

Och företaget är aggressivt i sin marknadsföring: ”Hjälp till att lösa ett av Amerikas största hälso- och miljöproblem. Bli en del av oss i dag”, står det på företagets hemsida.

3,5 miljarder kilo hundbajs

Och nog verkar det vara ett stort problem, i alla fall enligt företaget som vill kränga sina DNA-kit. Enligt företaget är det mer än 3,5 miljarder kilo hundbajs som inte plockas upp från marken varje år – bara i USA.

Anders Forsberg

anders.forsberg@svt.se

DNA-bajs som aprilskämt

DNA-spårat hundbajs är aprilskämtet som blev sanning. Redan för två år sedan skojade Sundsvalls Tidning till det och skrev att det var på väg att införas i Sundsvalls kommun.

Och kommunen var med på skämtet: ”Det vore skönt att äntligen kunna komma till rätta med problemet”, sa en tjänsteman på kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.