Foto: Scanpix

30 döda i bilbombsattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En bilbombsattack i staden Hama i centrala Syrien har krävt över 30 dödsoffer, uppger rebeller och landets statliga television.

Attacken ska ha skett nära ett företag som tillverkar lantbruksmaskiner, i utkanten av den regimhållna staden. 30 människor ska ha dödats och många skadats av bomben.

Självmordsbombaren ska ha kört en lastbil med 1,5 ton sprängmedel.

Dådet rapporterades även av oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien.

”En våldsam explosion skakade Sinaa-motorvägen i Hama nyligen. Den följdes av intensiv skottlossning”, hette det i ett uttalande.

Diplomatisk kamp för fredssamtal

Samtidigt fortsätter FN:s och Arabförbundets fredssändebud Lakdar Brahimi sitt arbete för att få till fredssamtal i Genève i november.

I går höll Brahimi överläggningar med Egyptens utrikesdepartement i Kairo och i dag ska han möta arabiska ledare i Kairo, innan han reser vidare till Damaskus och senare till Syriens allierade Iran, skriver AFP.

Trots stöd från USA och Ryssland är det dock mycket oklart om en fredskonferens kan äga rum. Detta bland annat eftersom den syriska oppositionen är så splittrad.

I nästa vecka ska oppositionsalliansen Syriens nationella koalition (SNC) rösta om huruvida man vill delta i en eventuell fredskonferens. Syriska nationella rådet, som ingår i koalitionen, har hotat att lämna SNC om man beslutar sig för att delta i Genèvesamtalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.