Foto: Scanpix

Dödshjälp för barn diskuteras i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag som skulle göra det möjligt för svårt sjuka barn att få hjälp att dö debatteras just nu i Belgien. Förespråkare hävdar att lagändringen skulle legalisera något som redan sker i skymundan.

Aktiv dödshjälp har varit lagligt i landet sedan 2002. Nu överväger regeringen att utöka den befintliga lagen att även gälla för barn under 18 år – med samtycke från sina föräldrar.

Kan ge familjerna ett alternativ

Förespråkare menar att lagändringen skulle ge familjer ett alternativ vid en desperat och smärtsam situation. Läkaren Gerlant van Berlaer i Bryssel, säger att dödshjälp för barn redan sker i dag, men i det tysta. Ändringen skulle legalisera något som redan sker informellt.

– Barn står inför samma frågor som vuxna när de är obotligt sjuka. I dag kan vi inte hjälpa familjer som befinner sig i den situationen, bara i det dolda och på ett tvivelaktigt sätt, säger han.

Dödshjälp för barn är dessutom sällsynt och i Beligen skulle endast 10 av 100 barn kvalificera sig, påstår han.

Kan bli första land i världen

Motståndare till lagen har ifrågasatt om barn har förmågan att besluta om att avsluta sina liv. Bland annat har det kristdemokratiska partiet ställt sig kritiska och lovat att driva frågan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter om lagändringen skulle passera i parlamentet.

– Det är konstigt att minderåriga anses omyndiga på flera viktiga områden, som till exempel att gifta sig, men skulle kunna få rätt att besluta om att dö, sade den katolske ärkebiskopen André Joseph Leonard.

Endast ett fåtal andra länder i Europa har lagstiftat om dödshjälp. Om lagändringen skulle godkännas blir Belgien det första landet i världen att ge aktiv dödshjälp till barn.

Dödshjälp blivit vanligare i landet

Frågan om dödshjälp har stort folkligt stöd i landet och blivit allt vanligare. Sedan lagen om aktiv dödshjälp infördes har antalet rapporterade tillfällen ökat – från 235 döda 2003 till 1.432 döda 2012.

Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, har tidigare sagt att han tycker att frågan är svår, men anser ändå att även allvarligt sjuka barn borde ha rätt till dödshjälp.

– Visst är det problematiskt. Men det är också ett problem om stora patientkategorier ska förvägras den här rätten, sade han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.