Foto: TT

Kiev: Fem döda i kravaller

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem personer har dödats under demonstrationerna i Kiev och tiotusentals människor samlas nu på Frihetstorget i staden.

Oppositionsledaren Vitalij Klitjko manade i dag till en ”vapenvila” fram till klockan 20 svensk tid för att kunna hålla samtal om hur situationen ska lösas.

Klitjko anlände själv till en av barrikaderna på gatan och lyckades övertyga båda sidor om att tillfälligt avbryta våldsamheterna.

Krimkonflikten

– Jag kommer att återvända vid åttatiden i kväll och rapportera om förhandlingarna, sade Klitjko och antydde därmed att förhandlingar pågår mellan oppositionen och president Viktor Janukovytj.

När samtalen mellan oppositionen och president Janukovytj inleddes fanns Vitalij Klitjko, Oleh Tjahnybok – ledare för det högerextrema partiet Frihet (Svoboda) – och Arsenij Jatsenjuk som är ledare för fängslade ex-premiärministern Julia Tymosjenkos parti, närvarande, skriver AFP.

”300 skadade”

Våldsnivån i Kiev har de senaste dagarna trappats upp. Demonstranter kastar sten och brandbomber, medan polisen använder distraktionsgranater och gummiklädda kulor.

Hundratals personer på båda sidor har skadats de senaste dygnen.

De senaste dagarnas sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i den ukrainska huvudstaden Kiev skördade i går de första dödsoffren. Enligt ukrainska Pravdas webbtidning bar fyra av de fem kropparna spår av skottskador.

– Som läget är nu har fem människor dödats. Omkring 300 har skadats i dag, räknat från midnatt, säger Oleg Musiy, sjukvårdssamordnare för demonstranterna till en ukrainsk radiostation som stöder de protesterande, enligt TT.

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk har gett den ukrainske presidenten Janukovitj ett dygn på sig att gå dem till mötes eller riskera ett folkligt uppror, enligt nyhetsbyrån AP.

– I morgon tar vi nästa steg tillsammans. Leder det till en kula i pannan, så må det vara så, men då sker det på grund av vår ärlighet och vårt mod, sa Jatsenjuk inför folkmassan.

Flertal dödsoffer

Våldsamheterna i den ukrainska huvudstaden utbröt natten till onsdagen när polis utförde en offensiv mot barrikader som de samlade demonstranterna satt upp. Enligt vittnen på plats skördades det första av dödsoffren när polis försökte upplösa ett läger som satts upp av demonstranterna.

Ukrainska medier uppger att det handlar om en oidentifierad man som sköts ned på den demonstranttäta gatan Ulitsa Grushevskogo. Det andra dödsoffret, en demonstrant, ska ha dött av skottskador under onsdagsmorgonen, uppger flera nyhetsbyråer. De båda dödsoffren bekräftas av åklagare, men någon officiell bekräftelse från myndigheterna har ännu inte kommit.

Det tredje dödsfallet inträffade då en 22-åring föll från ett tak på fotbollslaget Dynamo Kievs arena, belägen mellan regeringskvarteren och floden Dnepr.

Jätteprotesterna utbröt sedan Ukrainas regering i sista stund ”pausat” det vittgående samarbete med EU som skulle ha undertecknats vid ett toppmöte i Vilnius i slutet av november.

Oro från omvärlden

Sammandrabbningarna i Ukraina har väckt stor oro runt om i världen.

På Twitter uttryckte utrikesminister Carl Bildt i dag sin oro över demonstrationerna i Kiev.

”Är oroad över nyheterna om att demonstranter dödats på Kievs gator. Farlig eskalering. Regimen måste upphöra med repression och öppna för dialog”.

EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton krävde under onsdagsförmiddagen ett ”omedelbart slut” på våldet i Ukraina.

”Jag fördömer starkt den våldsamma upptrappningen i Kiev som skett under natten och som nu har lett till dödsoffer. Uppgifterna om att flera protesterande har dödats är extremt oroande”, säger Ashton i sitt uttalande enligt Reuters.

I ett uttalande från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrroso går det ännu inte att uttala sig om de eventuella följderna av demonstrationerna i Kiev.

Enligt EU-kommissionens ordförande måste besluten kring konsekvenserna fattas tillsammans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet