Foto: TT

Dött lopp inför skotsk omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Det är dött lopp mellan ja- och nejsidan inför folkomröstningen om den skotska självständigheten nästa vecka, enligt en opinionsmätning som publicerades på tisdagen.

38 procent av de svarande vill ha en självständig stat medan 39 procent vill att Skottland ska fortsätta att ingå i Storbritannien.

Mätningen, utförd av TNS Scotland, följer en Yougov-mätning som på söndagen visade att jasidan för första gången hade ett övertag. Tidigare undersökningar har givit nej-sidan ledningen och i förra månadens TNS-mätning var försprånget hela 13 procentenheter.

Skottland röstar om självständighet

Tim Costley, chef för TNS Scotland, konstaterar att den nya undersökningen antyder ett ”anmärkningsvärt skifte” i hur väljarna avser att rösta.

Långtgående självstyre

990 personer svarade på frågorna den 27 augusti – den 4 september. I folkomröstningen den 18 september är över 4 miljoner skottar och invånare i Skottland röstberättigade.

Liksom andra delar av Storbritannien har Skottland redan långtgående självstyre. Tony Blairs Labourregering inledde efter valet 1997 en process som två år senare resulterade i ett regionalt parlament i Edinburgh.

Politikerna i Edinburgh rår nu över exempelvis välfärd, utbildning och jordbruk. Kontrollen över utrikes- och grundläggande finanspolitik har behållits av London, men skottarna har lovats att så sakteliga få mer att säga till om även inom Storbritannien.

Se Ulrika Bergstens inslag här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet