Foto: SVT

TV: I Oslos ”sprutrum” kan missbrukarna injicera ifred

Publicerad

Norges framgångssaga som världens rikaste land har en mörk baksida – drogmissbruket.

I centrala Oslo är det svårt att undvika att se missbrukare. Lilian Langäng och Lill Trude Salsberg började med droger för mer än tjugo år sen. I dag är de tunga missbrukare och klarar sig inte mer än några timmar utan droger. Varje dag besöker de det sprutrum som finns i Oslo och där det är fullt lagligt att injicera heroin.

– Det är tryggt och säkert att gå dit. Personalen är bra och det har blivit betydligt mindre sjukdomar och skador jämfört med när rummet inte fanns. Jag tar inte mer droger för att sprutrummet finns, säger Lill Trude Salsberg.

Bland den högsta användningen i Europa

Norge har valt en helt annan väg än Sverige för att bekämpa drogmissbruk. Skadereduktionsarbetet består framförallt av att lindra missbrukets effekter, men man tror inte att det bidrar till drogproblemen.

I Oslo började man för några år sen analysera avloppsvattnet och spåra narkotika via kloakbrunnar. Utsläppen speglar den totala droganvändningen i en stad. Heroin går inte att spåra, men både kokain och amfetamin har visat sig vara väldigt utbrett. Tidigare fanns bara uppskattningar, nu vet man att användningen är bland den högsta i hela Europa.

– Vi visste att vi låg högt till, men blev ändå förvånade att det var så här mycket. Analyserna visar att Oslo har väldigt många metamfetaminmissbrukare i förhållande till London och Milano till exempel, säger Malcolm Reid som är forskare på det norska vatteninstitutet.

”Kan vara vem som helst”

Lilian Langäng och Lill Trude Salsberg har gjort flera försök att bli drogfria, men har fallit tillbaka. Nu säljer de själva droger för att finansiera missbruket och ser hur stora problemen är bland Osloborna.

– Det finns missbrukare som jobbar som poliser, är politiker eller advokater. Det kan vara precis vem som helst när man tittar på gatan, säger Lilian Langäng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.