Drönare i Pakistan Foto: Scanpix

”Drönare dödar många fler än USA medger”

Uppdaterad
Publicerad

Förarlösa attackplan, så kallade drönare, traumatiserar oskyldiga civila och dödar långt fler civila än vad den amerikanska försvarsmakten medger. Det framgår av en amerikansk rapport.

Studien gäller insatserna mot misstänkta terroristceller i Pakistan och presenteras av ansedda Stanford University och New York University. Forskarna bakom studien kräver att användandet av drönare omvärderas, skriver CNN.

Enligt studien är andelen av så kallade ”high level target” som dödas extremt låg – bara omkring två procent.

Författarna till studien anklagar regeringen för att vilseleda allmänheten genom att hävda att drönare är ”kirurgiskt precisa och ett effektivt verktyg för att göra USA säkrare”. Författarna hänvisar till obestridliga bevis för att drönarattacker i regi av underrättelsetjänsten CIA skadar och dödar civila.

John Brennan, Barack Obamas främste säkerhetsrådgivare i terrorfrågor, sade i en intervju i april att civila i ”oerhört ovanliga” fall har skadats eller dödats.

Tusentals dödade

Studien som kallas ”Living under Drones” och publiceras av The Bureau of Investigative Journalism visar på helt andra siffror.

Enligt rapporten, som refererar perioden juni 2004-september 2012, dödade drönare 2.562-3.325 personder i Pakistan. Av dessa ska 474-881 ha varit civila, inklusive 176 barn. Enligt rapporten skadades 1.228-1.362 personer under dessa attacker.

Antalet drönarattacker har ökat kraftigt under Barack Obamas presidentperiod.

Baserat på intervjuer med vittnen, skadade och experter anklagar studien CIA för att ibland slå till två gånger mot samma mål. effekten blir att civila som skyndar till ett träffat mål träffas av den andra attacken.

Författarna bakom studien efterfrågar att Barack Obamas administration vidtar åtgärder för att minska antalet civila som utsätts, att oberoende undersökningar tillåts av dödliga drönarattacker och att drabbade civila kompenseras ekonomiskt.

Fakta – rapporten

Rapporten ”Living under Drones” har tagits fram av jurister på Stanford Law School och New York University School of Law.

Under nio månader besökte juristerna Pakistan två gånger och genomförde 130 intervjuer med skadade, vittnen och experter.

Juristerna gick även igenom tusentals sidor av offentliga dokument och nyhetsartiklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.