Ron Johnsons yngsta dotter lovar att spara sin oskuld, och inte kyssa någon, tills hon gifter sig. Foto: Skärmdump ABC News

”Du är gift med herren och din pappa är din pojkvän”

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor lovar att spara sin oskuld till bröllopsnatten och får en ring av sin pappa som en symbol för sitt löfte. Så kallade ”Renhets-baler” äger rum i 48 av USA:s stater.

I vita brudklänningar deltar flickorna i balen som innebär att de lovar kyskhet – från både sex och kyssar – fram till sin bröllopsnatt. Många av dem är omkring 12-årsåldern. Under ceremonin får flickorna en ring av sina fäder, en symbol för att minnas löftet om oskuld.

I en ny dokumentär av ABC News skildras fenomenet med ”renhets-baler” i USA. I en förhandsvisning av dokumentären får vi möta Ron Johnson, en pastor och familjefar, när han knäböjer för att presentera renhets-ringen för sin yngsta dotter.

– Det här är bara en påminnelse om vikten av att hålla dig ren. Du har den på ditt finger, nu är du gift med herren och din pappa är din pojkvän, säger Ron Johnson.

Dansar med sina fäder

Dottern fnittrar samtidigt som hon får den lilla ringen på sitt vänstra ringfinger.

– En sak jag tycker är viktigt att komma i håg är att det här är din önskan om att göra det på herrens vis. Att verkligen spara dig själv från att kyssa en massa grodor längs vägen och vänta på att din prins kommer.

En av de mer välbesökta balerna äger rum i Colorado Springs, USA. Här lovar uppemot 60 pappor att vakta sina döttrars oskuld. Flickorna lovar att leva ”rent” genom att lägga en vit ros vid ett träkors och dansar sedan en bröllopsliknande dans med sin pappa. Fenomenet finns i 48 av USA:s delstater och i 17 länder världen över, enligt Daily mail.

Svensk utställning

En svensk fotograf, David Magnusson, följde deltagare av renhetsbaler i USA – något som resulterade i en serie på 45 porträtt. I samband med varje bild intervjuade David Magnusson respektive far och dotter, och blev gripen av deras berättelser.

– Kanske man kan bilda sig en egen uppfattning om vad purity, renhet, är för något och fundera var de värderingar vi betraktar som självklara i vår kultur kommer ifrån, säger han till Svenska Dagbladet.

Rättelse

Vi skrev tidigare att David Magnusson ställde ut under förra året på Fotografiska. Men den pågår under februari-mars 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.