Kaptenen uppges vara en av de första att lämna fartyget. Foto: TT

Dykare söker överlevande efter fartygsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande saknas 287 personer efter färjeolyckan utanför Sydkoreas kust. Samtidigt kritiserar överlevande besättningens agerande när båten fick slagsida. Nu kommer också uppgifter om att fartyget gjorde en tvär gir strax före olyckan.

Dykare från den sydkoreanska försvarsmakten söker efter de hundratals passagerare som tros ha blivit instängda i fartyget som av hittills okänd orsak sjönk på onsdagsmorgonen lokal tid.

Dykarna har bland annat hamrat på det upp- och nedvända skrovet, men sökandet har hittills varit utan resultat.

Färja förlist i Sydkorea

Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap försvåras dykarnas arbete kraftigt av starka strömmar och dålig sikt i det grumliga vattnet. Totalt deltar över 90 dykare i räddningsarbetet.

– Vi genomförde fem sökoperationer från midnatt till tidigt i morse. Vi gör vårt bästa, sade den ansvarige ministern Kang Byung-kyu vid en pressträff.

Kranar på väg

Enligt ministern deltar 169 båtar och 29 flygplan och helikoptrar i sökandet. Två kranar är också på väg till området för att försöka lyfta det sjunkna fartyget. En av kranarna beräknas vara på plats på fredagsmorgonen och den andra på fredagskvällen.

Yonhap skriver att dykningarna dock avbröts i dag klockan 13 lokal tid (klockan sex på morgonen svensk tid) på grund av dåligt väder.

Hittills har nio personer bekräftats döda efter katastrofen medan 179 har räddats. Så många som 287 saknas. Om några av dem befinner sig i eventuella luftfickor i båten finns visst hopp att hitta dem vid liv.

Förtvivlade anhöriga

Av de 475 passgerarna var de flesta gymnasieelever på skolresa till ön Jeju.

Förtvivlade anhöriga väntar på land medan sökandet pågår, och det har redan kommit kritik mot räddningsoperationerna efter olyckan. 

Det tog runt två timmar för färjan att sjunka sedan nödsignaler sänts ut och enligt ögonvittnen kunde bara en enda nödflotte sjösättas. Kaptenen uppges vara en av de första som lämnade haveristen.

– Jag är mycket ledsen och skäms djupt. Det finns inget mer att säga, säger färjans kapten, Lee Joon-seok, vid en presskonferens.

Flera av de sörjande föräldrarna anklagar myndigheterna för att ha reagerat för långsamt och för bristen på information.

Överlevande från katastrofen kritiserar också fartygets besättning för att de flera gånger fick uppmaningen att stanna där de var även när fartyget fick slagsida. Om de hade fått order om att utrymma fartyget skulle flera männniskor ha överlevt, menar de.

Tvär sväng

Det finns ännu ingen officiell förklaring till olyckan men enligt experter, som Yonhap citerar, kan färjan ha kört på en undervattensklippa.

Enligt den sydkoreanska kustbevakningen, som talat med kaptenen, har fartyget avvikit från den rekommenderade farleden.

– Färjan tog en kurs som avviker något från den rekommenderade, sade en representant från kustbevakningen vid en pressträff.

Enligt kustbevakningen ska färjan också ha gjort en skarp sväng där man normalt svänger gradvis. En teori är att det kraftiga ljud som hördes innan båten sjönk kom från last som rörde sig vid den skarpa svängen.

Färjan Sewol

Det sjunkna fartyget heter Sewol och gick i färjetrafik mellan staden Incheon och ön Jeju två gånger i veckan. Det är 146 meter långt och 22 meter brett. Fartyget väger 6.325 ton och kan maximalt transportera 921 passagerare, 180 fordon och 152 containrar samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färja förlist i Sydkorea

Mer i ämnet