Foto: TT

Earhart-mysteriet på väg att lösas?

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i USA som undersöker 1937 års försvinnande av flygpionjären Amelia Earhart tror sig nu vara säkra på att en bit aluminium, som hittades redan 1991 på en obebodd ö, kommer från hennes flygplan.

– Vi vet inte hur den biten bröts ur (planet) och hamnade på ön där vi hittade den, men vi har biten och vi har en del av Earharts flygplan, slog Richard Gillespie, chef för forsknings- och sökorganisationen Tighar, fast på onsdagen.

Earharts försvinnande i Stilla Havet har länge gäckat forskare och skattletare. Hon själv, hennes navigatör Fred Noonan, och det tvåmotoriga planet Lockheed Electra försvann spårlöst när hon försökte flyga runt jorden längs med ekvatorn.

Det var på ön Nikumaroro som tillhör den lilla Stillahavsnationen Kiribati som den 61 centimeter buckliga metallbiten hittades för mer än 20 år sedan.

Tighar har lagt mångmiljonbelopp och engagerat hundratals människor i jakten på sanningen om Amelia Earharts försvinnande.

Men tillkännagivandet att nya analyser har visat att metallbiten har tillhört Earharts plan möttes med viss skepsis från andra forskare.

– Det finns de inom flygbranschen och bland de historiekunniga som är väldigt tveksamma till dessa påståenden, kommenterade Dick Karpinsky, talesperson för en av de kritiska flygorganisationerna.

– Hur kan man slå fast att en bit aluminium tillhörde just denna Lockheed Electra utan att det finns något serienummer eller annat på den?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.