Hon är Liberias sista ebolapatient Foto: TT

Ebola borta i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

Ebolan är på väg att försvinna helt från Liberia. Nu har den sista ebolapatienten blivit utskriven från en klinik i Monrovia.

Ebolan är på väg att försvinna helt från Liberia. Nu har den sista ebolapatienten blivit utskriven från en klinik i Monrovia.

Beatrice Sonkarlay Yardolo är en 58-årig engelsklärare från norra Liberia. Tre av hennes fem barn har dött i den fruktade ebolaepidemin som härjat i landet. Själv har hon under två veckors tid kämpat mot den fruktade blödarsjukan på en ebolaklinik i Liberias huvudstad Monrovia. Och nu är hon friskförklarad. Hon är den sista ebolapatienten som skrivs ut från sjukhus i Libera, och nu anses epidemin vara så gott som över.

Ebolautbrott

–Jag är bara lycklig över att kunna återvända hem med livet i behåll. Många människor som kommer till såna här kliniker kommer aldrig hem igen, säger Beatrice Sonkarlay Yardolo.

Inga nya ebolafall

Liberia har varit framgångsrikt när det gäller att lyckats spåra vem alla nya ebolapatienter fått smittan från. Under den senaste veckan har inga nya fall av ebola rapporterats i Liberia, för första gången sen maj 2014. I Sierra leone och Guinea härjar ebolan fortfarande, där rapporterades 132 nya fall förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet