Informationsblad kring ebola delas ut i stadsdelen Brooklyn i New York. Foto: TT

Ebola-mobbning mot afrikaner i USA

Uppdaterad
Publicerad

New York-bor med västafrikansk bakgrund vittnar nu om hur deras barn mobbas på grund av den rådande ebola-hysterin. Och många jämför situationen med läget som rådde under aids-epidemin.

Förra veckan ska två senegalesiska pojkar ha blivit trakasserade så hårt på en skola i New York-stadsdelen Bronx att de senare tvingats uppsöka sjukhus, enligt boende i området.

Pojkarna hade tre veckor före händelsen flyttat till New York för att leva där tillsammans med sin far som arbetat i staden i 20 år.

Ebolautbrott

Pojkarnas far konstaterade då att ”barn som inte visste något” låg bakom trakasserierna och sade att det hela berodde på ”okunnighet”.

”Helt oacceptabelt”

Men kongressman José Serrano, som företräder Bronx i representanthuset, förklarade enligt nyhetsbyrån AFP på en presskonferens på onsdagen att han inte höll med.

– Som New York-bor, som amerikaner och som människor, är det som hände dina barn helt oacceptabelt.

Moussa Kourouma, som ursprungligen kommer från Guinea, är taxichaufför och företräder en organisation för guineaner.

Han konstaterade på presskonferensen att det rör sig om ett ”allvarligt problem”. Han berättade att familjen till den femårige pojke som testades negativt för ebola i måndags inte vågar återvända till sitt hem i Bronx.

– De kan inte komma tillbaka till sitt hem eftersom grannskapet där inte vill ta emot dem.

Moussa Kourouma berättade också att han själv drabbats när en kund ville gå ur hans taxi när denne fick klart för sig att han kom från Guinea.

Liknar aidspanik

Problemet togs även upp under en presskonferens som sammankallats av New York-organisationen AAC, som företräder personer med afrikanskt ursprung i staden.

Enligt AAC-ledaren Stephanie Arthur har ebola-skräcken förvärrat den mobbning som många afro-amerikanska barn redan utsätts för på grund av sitt ursprung. Hon säger också att det kommer rapporter från Texas om liknande trakasserier.

– Jag utmanar nu medierna och jag utmanar sjukvårdsutbildade att korrekt rapportera hur detta virus verkligen smittar. Den här skräck-spridningen skadar vårt samhälle.

José Serrano uttryckte också oro över utvecklingen och liknade rädslan för ebola med den ”okunnighet och panik” som uppstod när sjukdomen aids började sprida sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet