Ebola-sköterskor strejkar i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor på Liberias största sjukhus strejkar i protest mot bristfällig ebola-utrustning. WHO och FN uppmanar till global handling.

Enligt John Tugbeh, talesman för de strejkande på John F Kennedy-sjukhuset i Monrovia, har det varit brist på skyddsutrustning ända sedan ebola-utbrottet började.

– Det har resulterat i att många läkare har smittats. Vi håller oss hemma tills vi får skyddsdräkter.

Ebolautbrott

Sjukhuset är Liberias viktigaste. En stor strejk kan starkt försvåra kampen mot ebola.

Uppmaningar om global ebolaaktion

Det värsta ebolautbrottet hittills kommer inte att kunna stoppas om inte de rika länderna bidrar mer. Det var huvudbudskapet vid FN:s möte under tisdagen om ebolautbrottet i Västafrika.

– Sex månader in i den värsta ebolaepidemin i historien håller världen på att förlora striden att tygla den, sade ordförande för Läkare utan gränser Joanne Liu vid mötet.

Hon sade att biståndsorganisationerna och västafrikanska regeringar inte har tillräcklig kapacitet att hantera utbrottet och att det krävs att andra stater hjälper till.

Eliasson vill se mer engagemang

Även Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanade till en global insats och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson sade att en internationell insats med mer engagemang från FN:s medlemsländer är nödvändigt och nämnde tsunamin i Indiska ocean 2004 och jordbävningen på Haiti 2010 som exempel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet