En ung flicka som misstänks ha smittas tas med till väntande ambulans i Monrovia, Liberia. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ebola sprids allt snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer i timmen blir infekterade i Sierra Leone. Epidemin beskrivs nu som förödande.

I Västafrika ökar smittans spridning snabbt. Fem personer i timmen blir infekterade med ebola bara i Sierra Leone, enligt uppgifter från Rädda barnen.

Om den nuvarande infektionshastigheten fortsätter kommer tio personer i timmen att smittas med sjukdomen vid oktober månads slut.

Ebolautbrott

Efterfrågan på behandlingsbäddar i landet är mycket större än tillgången, varnar organisationen.

”Växer för varje dag som går”

”Omfattningen av ebolaepidemin är förödande och den växer för varje dag som går”, säger Justin Forsyth, chef för brittiska Rädda barnen, i en kommuniké.

Sierra Leone har lovats 700 behandlingsbäddar av den forne kolonialmakten Storbritannien. Men det krävs att fler länder ställer upp, säger Rädda barnen i samband med en internationell ebolakonferens i London på torsdagen. Bara i förra veckan upptäcktes 765 nya fall och det finns bara 327 bäddar i hela landet.

Dessutom är antagligen antalet fall ”massivt” underrapporterat eftersom ett ”okänt antal barn dör i anonymitet hemma eller på gatorna”, enligt organisationen.

Mer stabilt i Liberia

Liberias president Ellen Johnson säger att ebola-krisen i hennes land nu har stabiliserats. Hon menar också att WHO:s siffror om tiotusentals nya fall i Liberia är ”kraftigt överdrivna”. Nästan 2.000 människor har dött i ebola i Liberia.

Över 3.300 människor har bekräftats döda i ebola och över 7.000 har smittats sedan årets början, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet