• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det sjukhus i Madrid där patienten som sedan avled behandlades. Foto: TT

Nytt ebolafall i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårdbiträde som har vårdat en patient i Madrid har testats positivt för ebolasmitta, skriver Reuters.

Patienten som vårdbiträdet behandlade var en präst som hade smittats av ebola under sitt missionärsarbete i det drabbade området i Västafrika. Han flögs tillbaka till Madrid för vård i början av augusti, där han senare avled.

Hälsodepartementet i Madrid bekräftar att det spanska vårdbiträdet är ebolasmittad.

– Två tester har gjorts och båda var positiva, säger en talesperson för regionala hälsodepartementet i Madrid, uppger AFP.

Närstående övervakas

Nödåtgärder har införts i Madrid för att spåra hur vårdbiträdet smittades. Sköterskan började känna sig sjuk den 30 september men det var först i dag som det konstaterades att hon var smittad. Människor som har kommit i kontakt med sköterskan övervakas nu.

Sköterskan är den tredje som behandlas för sjukdomen i Spanien och den första där patienten inte har förts hem från Afrika.

En ebolasmittad man i USA togs i förra veckan in på sjukhus utan att ha förts hem med ambulansflyg och amerikanska myndigheter utreder om någon kan ha smittats innan mannen isolerades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.