Forskare: Ebolavaccin klarar djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vaccin mot det dödliga ebolaviruset som är under utveckling har framgångsrikt skyddat apor mot smittan, uppger forskare.

Studien publicerades på söndagen i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine. Forskarna bakom studien förslår nu att man går vidare och testar vaccinet på människor.

En dos av vaccinet ledde till att aporna skyddades och de apor som fick en andra dos utvecklade enligt forskarna en ”hållbar” immunitet. Enligt forskarna är vaccinet det första som visat sig ge ett hållbart skydd mot ebola.

Ebolautbrott

Den 28 augusti gick det amerikanska allergi- och infektionssjukdomsinstitutet NIAID ut och sade att tester på människor skulle inledas tidigt i september, efter att tester på djur visat lovande resultat. Resultaten av testerna väntas före årsskiftet.

Runt 2.100 människor har avlidit i sviterna efter viruset som härjar flera länder i Västafrika – främst Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet