Demonstranter har även arrangerat fysiska demonstrationståg mot lagförslaget. Här protesterar man i Washington DC, i maj i år. Foto: TT

Effektfull nätkampanj för ett neutralt internet

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationellt kända nätsajter och -tjänster låtsades under onsdagen ligga nere. Det hela var dock en kampanj mot ett amerikanskt lagförslag om att låta vissa nätföretag köpa sig till en ”snabbfil” för sin data, före andra internetanvändare. Resultatet blev det mest kommenterade lagförslaget i den ansvariga myndighetens historia.

Märkte du något konstigt med några av dina favoritsajter i går, onsdag? Besökare på nättjänster såsom diskussionsforumet Reddit, filmtjänsten Netflix, videosajten Vimeo och bloggverktygen Wordpress och Tumblr möttes av det ökända evigt snurrande hjul som symboliserar att sajten håller på att läsas in.

Den 10 september inträffade nämligen något som kallades ”the internet slowdown”, fartsänkningen av internet. Till saken hör dock att ingen av de ovan nämnda sajterna egentligen drabbades av några problem med hastigheten. Det hela var en kupp, för att uppmärksamma internetanvändare om den pågående kampanjen ”Battle for the net” – slaget om nätet.

Medier

Vill tillåta ”snabbfiler” för de som har råd

Kampen kommer av att myndigheten med ansvar för kontroll av medier i USA, Federal Communications Commission (FCC), har jobbat fram ett lagförslag som skulle göra det möjligt för amerikanska internetleverantörer att prioritera data för vissa sajter och nättjänster. Enkelt uttryck skulle de kunna skapa så kallade ”snabbfiler” för ett antal kunder, underförstått de som har råd att betala mest för det.

Motståndare menar att lagförslaget går stick i stäv med allt som tekniken bakom internet i grund och botten bör stå för – öppenhet, neutralitet och allas lika rätt att kommunicera och uttrycka sig.

”Battle for the net” frontas av amerikanska teknik- och pressfrihetsorgansiationer, och har fått uppbackning av en rad kända nättjänster, såsom de som nämndes i början av artikeln. På senare tid har även Internet Association, en paraplyorganisation för veritabla nätjättar såsom Google, Facebook och Amazon, anslutit sig till kampen, rapporterar tidskriften Time.

Rekordmånga kommentarer

Gårdagens synliga kampanj tycks också ha gett effekt. På alla deltagande sajter fanns ett enkelt formulär för amerikanska besökare att kontakta sin ansvariga kongressledamot, samt kommentera FCC:s lagförslag, som just nu ligger ute för just kommentering från allmänheten.

Enligt Time resulterade detta i att den amerikanska kongress fick ta emot i snitt 1.000 samtal i minuten. Dessutom har FCC:s förslag kommenterats över 1,4 miljoner gånger – vilket är mer än vad något annat lagförslag någonsin har genererat i FCC:s historia.

Förslaget hålls fortsatt öppet för allmänna kommentarer i fyra dagar till, fram till måndag den 15 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet