Khaled Mohammad i Tomelilla väntar på sina barn som fortfarande är kvar i Turkiet dit de flydde från Syrien. Först om ett halvår får de veta om de får komma till sin pappa i Sverige. Foto: SVT

Efter flykten – nu väntar de på att få ses igen

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar som försöker återförenas med sina familjer får det allt svårare. Den rekordstora flyktingströmmen från Syrien har lett till att anhöriginvandrare ibland får vänta i flera år. En av dem är Khaled Mohammad som inte får besked förrän i vår.

Khaled Mohammad i Tomelilla har inte träffat sina barn sedan förra sommaren. Han är flykting från Syrien och i hans spartanskt möblerade lägenhet står fyra sängar och väntar.

– Här ska minstingen sova, Ali heter han, säger Khaled Mohammad och pekar på en barnsäng.

– Muhammed ska sova där, Musafa där och Fadel där.

Familjen är i Turkiet

Familjen hade bara råd att skicka en person till Sverige. Hustrun och barnen flydde till Turkiet och tänkte komma efter så fort Khaled fått uppehållstillstånd. Men trots att Khaled fick uppehållstillstånd för ett halvår sedan har ingenting hänt. Först i april nästa år kommer deras ärende att prövas.

– Jag möblerade i tron att mina barn skulle komma inom två månader, suckar Khaled. Efter fem månaders väntan fick jag beskedet att det skulle dröja ytterligare sex och en halv månad.

– Kan barn leva utan sin far i över ett år, frågar han retoriskt. Det påverkar mig väldigt mycket. Hade jag kunnat skulle jag släppa allt och åka till dem.

Får bo gratis hos flyktingfamilj

Via SVT:s korrespondent Samir Abu Eid får vi kontakt med Khaleds familj som befinner sig i Istanbul. Där delar de en liten källarlokal med en annan flyktingfamilj som låter de bo där gratis. Annars hade de inte haft tak över huvudet.

– Nu har vi varit här i tre månader, berättar Khaleds fru, Mayada. Först sov vi i kylan och regnet utanför ambassaden. Efter en vecka körde de bort oss och till slut kom de här människorna och hämtade oss. Nu bor vi hos dem.

– Om det inte varit för dessa människor skulle vi få sova ute, tillägger äldste sonen Fhadil.

En och en halv miljon flyktingar i Turkiet

Uppåt en och en halv miljon flyktingar befinner sig i Turkiet. Familjen Mohammad vittnar om en spänd situation mellan lokalbefolkningen och de syriska flyktingarna.

– Jag går ut ibland och söker jobb, berättar Fhadil. Men jag får inget eftersom jag är syrier.

– De accepterar inte syrier, säger Mayada. Man får varken jobb eller bostad. Det finns massor av hemlösa syrier i Turkiet. Det är oerhört svårt att vara här.

”De har bränt ner vårt hus”

Men Mayada och barnen har inget val. De är kurdiska flyktingar från staden Kobane där striderna mot terrorgruppen Islamiska Staten rasar som värst.

– De har bränt ner vårt hus, berättar Mayada. Om vi åker tillbaka så dödar de oss.

Den rekordstora flyktingströmmen mot Sverige, med runt 2000 asylsökande i veckan, har lett till årslånga väntetider för de anhöriga.

”Jag saknar barnen”

Arbetsförmedlingens etableringslotsar vittnar om ett system som håller på att kollapsa.

– Redan förra året var väntetiden nästan ett år, nu talar vi om två år, säger Gunnel Ottersten som är etableringslots i Tomelilla.

– Hela vår organisation är byggd för att kunna ta emot några tusen om året men nu har vi en tsunami av inflöde. Våra system är inte dimensionerade för det här.

Hemma i lägenheten i Tomelilla gör sig Khaled redo att gå till skolan. I Syrien arbetade han som lärare men nu är det han som får sitta i skolbänken. Enligt etableringsplanen ska han lära sig svenska och hitta ett jobb inom 24 månader.

– Jag har svårt att koncentrera mig, säger han. Jag saknar barnen och i skolan fattar jag ingenting. Ingenting förstår jag trots att jag är lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.