Rachel och Amber Beierle var ett av fyra par som stämde delstaten Idaho för sitt förbud mot enkönade äktenskap. De planerar nu att gifta sig. Foto: TT

Efter HD:s beslut: Första lesbiska paret vigt i Idaho

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman har utfärdat den första äktenskapslicensen till ett enkönat par i Idaho. Det blev möjligt sedan USA:s högsta domstol undanröjt delstatens sista hinder för äktenskap mellan två kvinnor eller två män.

Men eftersom HD:s beslut kom sent på fredagen, får många par ändå vänta. Ty Carson, 41-åring från staden Boise, är besviken. Hon hade hoppats att snabbt kunna få gifta sig med sin partner sedan 16 år, som hon också har tre barn tillsammans med.

– Orsaken till att vi går igenom den här känslomässiga berg- och dalbanan är att våra barn en gång ska kunna skratta åt hur detta var ett lagbrott, säger Carson.

Avvaktar klartecken

Vilka som var först ut att gifta sig är inte känt. Men tjänstemannen Susan Petersen i countyt Latha berättar att hon utfärdat den första licensen till ett lesbiskt par.

Andra som har rätt att utfärda licenser avvaktar klartecken även från en appelationsdomstol. En talesman för Idahos justitieminister är dock medveten om att det nu ”sänts ett väldigt tydligt budskap” från högsta domstolen.

Undanröjt förbud

Appelationsdomstolen har nyligen beslutat att undanröja förbuden mot samkönade äktenskap i Idaho och Nevada, men landets högsta domstol blockerade tillfälligt utfärdandet av äktenskapslicenser på begären av Idaho.

Det är det beslutet som domstolen nu självt undanröjt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.