Efter terrordramat – Westgate plundrat

Uppdaterad
Publicerad

Köpcentrumet Westgate plundrades av polis och militär under terrordramat.

Terroristattacken mot köpcentrumet Westgate i Nairobi två veckor sedan har fått ett obehagligt efterspel.

Rapporter strömmar nu ut att butiker och restauranger ska ha plundrats inne i Westgate under terrordramat. Men inte av terroristerna, utan av kenyansk polis och militär.

Terrorattack i Nairobi

– De hade tagit allt i vår bil. Till och med saker som låg under sätena var borta, säger Christina Wilson som själv drabbades.

Bilen tömd på värdesaker

Christina och hennes dotter låg gömda i sin bil medan terroristerna avrättade människor runt dem. När de lyckades fly blev bilen kvar.

Men när de hämtade bilen några dagar efter terrorattentatet fick de en chock. Bilen var tömd på alla värdesaker – detta trots att kenyansk polis och militär spärrat av området.

– Jag litade inte på kenyansk polis innan och det här bekräftar verkligen den bilden, säger Christina Wilson.

Pinsam historia

Mängder av rapporter om plundringar kommer nu från affärsinnehavare.

En juvelerare berättar att 90 procent av smyckena var borta, klockaffärer har tömts och det kommer till och med uppgifter om döda människor som rånats av polis och militär under skottlossningen.

Rapporterna om plundringarna har blivit en pinsam historia för kenyanska myndigheter. Samtidigt som det här är en stor skandal har människorna en viss förståelse för att extrem underbetald polis och militär tar tillfället i akt när de kommer över värdesaker som är värda en årslön.

Men för de som drabbades har stölderna blivit ett andra övergrepp.

– Jag pratade med en militär som sa att han hittat mitt id-kort utanför avspärrningarna och frågade om jag kunde få köpa tillbaka min plånbok som jag tycker mycket om. 'Jag kan kolla' blev svaret. Men inget hände, säger Christina Wilson uppgivet.

Fotnot: En månadslön för en polis i Kenya är mellan 1000 och 2000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet