Foto: TT

Eldstrid vid flygplats i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

En säkerhetskontroll utanför Karachis flygplats i Pakistan och en träningslokal på flygplatsen har angripits. En eldstrid pågår, uppger en säkerhetskälla enligt AFP.

Gårdagens talibanledda terrorattack mot anläggningen sägs nu ha krävt ytterligare liv sedan sju svårt brända lik har hittats på flygplatsen. Alla flyg stoppades och passagerare evakuerades från flygplatsområdet.

Pakistans flygvapen bombade talibanfästen i nordväst under morgonen. Flygräderna i Khyberdistriktet i nordväst, nära gränsen mot Afghanistan uppgavs ha krävt minst 15 liv, enligt ett uttalande från militären till AFP. Där sades även att nio ”tillhåll för terrorister” förstördes i attackerna. Och nu rapporterar nyhetsbyrån AP att en träningslokal på flygplatsen angripits. Flera beväpnade män har försökt ta sig in via två olika dörrar.

Strider på flygplatsen

Den dramatiska kampen om flygplatsen pågick under natten till måndagen, sedan minst tio tungt beväpnade medlemmar av talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistans (TTP) intagit den. I går meddelade militären att alla gärningsmän dödats. Uppgifter om hur många som sammanlagt mist livet varierade, men ska vara minst 37 inklusive säkerhetspersonal, flygplatsanställda och flygbolagsanställda. Minst 26 skadades.

Hämnd från talibaner

I ett uttalande i går sade talibanerna att attacken mot flygplatsen var en hämnd för ledaren Hakimullah Mehsuds död i en amerikansk drönarattack i november.

– Det huvudsakliga målet med attacken var att skada regeringen, inräknat att kapa flygplan och förstöra statliga installationer, sade TTP:s talesman Shahidullah Shahid till Reuters.

Shahid avfärdade även Islamabads invit till fredssamtal som ett ”krigsverktyg”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.