Foto: TT

Vapenvila väntas i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En uppgörelse om vapenvila som ska börja gälla på söndag har träffats i Minsk. Avtalet ger ”ger seriöst hopp”, säger Frankrikes president Francois Hollande.

Ryssland president Vladimir Putin uppger att en överenskommelse har träffats om vapenvila som ska gälla från och med söndag.

Dessutom ska en uppgörelse ha träffats om ett tillbakadragande av tunga vapen. Uppgörelsen kom efter nära 16 timmars tuffa förhandlingar i Vitrysslands huvudstad Minsk.

Krimkonflikten

Putin sade också att Ukraina bör vidta konstitutionella åtgärder så att de proryska minoriteternas rättigheter i östra delarna av landet respekteras.

Ukrainas suveränitet slås fast

I en första kommentar till uppgörelsen sade Frankrikes president Francois Hollande att man kommit till en ”omfattande överenskommelse” om ett eldupphör och om krisen i Ukraina. Han tillade att avtalet ger ”seriöst hopp, även om inte allt är klart”.

Avtalet, vars detaljer ännu inte är helt kända, ska också slå fast Ukrainas territoriella integritet och slå fast att alla utländska trupper ska dras tillbaka från Ukrainsk mark.

Vad detta innebär i praktiken är dock oklart eftersom Ryssland som bekant hela tiden förnekat att ryska soldater och vapen ska ha korsat gränsen in till Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko uppgav att tunga vapen ska börja dras tillbaka två dagar efter att eldupphöret trätt i kraft. Det ska också finnas en överenskommelse om att alla krigsfångar som hålls av respektive sida ska släppas inom 19 dagar.

Dessutom sade Porosjenko att Ukraina ska återfå kontrollen över sin gräns mot Ryssland – något som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tidigare avfärdat som orealistiskt.

Minskavtalet ska gälla

Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin ska avtalet handla om att ”implementera Minsk-överenskommelserna”, alltså det avtal som slöts i september, men som sedan snabbt bröts, skriver AFP.

– Det viktigaste som vi åstadkommit är enighet om att generellt eldupphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Porosjenko.

Debaltseve nyckelfråga

Reuters uppgav tidigare att de proryska separatisterna vägrat skriva på avtalet som skulle ha förhandlats fram i Minsk och att man krävde att den ukrainska armén ska retirera från den strategiskt viktiga staden Debaltseve där omkring 8.000 ukrainska soldater fortfarande strider för att inte bli omringade av rebellstyrkorna.

Rebellernas kontaktpersoner ska ha skrivit på efter att president Putin tryckt på.

Men vad som sker med Debaltseve är än så länge oklart, och Putin konstaterade att Ukrainas bild av situationen där skiljer sig från de proryska rebellernas. De senare hävdar att Ukrainas styrkor redan är helt omringade, vilket Ukraina bestrider.

Striderna fortsätter

Stridigheterna i östra Ukraina har intensifierats inför fredsförhandlingarna i Minsk, eftersom båda sidor försökte skaffa sig ett bättre förhandlingsläge.

Från dess att stridigheterna inleddes för ett knappt år sedan, tros mer än 5.300 människor ha omkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet