Foto: TT

Eliasson: Världsfreden hotad

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk att krisen i Ukraina trappas upp, enligt FN;s säkerhetsråd. Därmed hotas också världsfreden.

De senaste händelserna I Ukraina har ökat spänningarna och det kan hota freden i världen, säger den svenske toppdiplomaten Jan Eliasson.

Krim omvandlas till en del av Ryssland i blixtfart, under onsdagen intogs ytterligare en militärbas.

– De senaste händelserna har ökat spänningen och ytterligare försvårat en redan osäker situation, säger Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN.

Världen har hotat med ytterligare sanktioner. Samtidigt säger Ryssland att de kommer att svara på ett liknande sätt och överväger ”asymmetrisk” reaktion om Washington trappar upp sin konfrontation, säger Rysslands biträdande utrikesminister enligt Interfax, rapporterar Reuters.

– Vi ställs nu inför risken av en upptrappning som kan påverka fred och osäkerhet i världen och få allvarliga följder för Säkerhetsrådet och FN, säger Jan Eliasson.

Nato anser att Rysslands ageranade är det allvarligaste hotet mot Europa sedan kalla krigets slut och varnar Moskva för att landet snart kan vara isolerat i internationella sammanhang, säger Natochefen Anders Fogh Rasmussen i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.