Enligt SVT:s Hasse Svens samlades tusentals människor för att visa sitt stöd för lagförslaget kring samkönade äktenskap utanför den finländska riksdagen idag. Foto: TT

”En sällan skådad fest i det här landet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den finländska riksdagen i dag godkände ett lagförslag om könsneutrala äktenskap utspelade sig glädjescener bland den folkmassa som samlats framför byggnaden inför beslutet, enligt SVT:s Hasse Svens, på plats i Helsingfors.

Finlands riksdag godkände i dag med knapp majoritet ett lagförslag som legaliserar samkönade äktenskap. Och enligt Hasse Svens har reaktionerna i Helsingfors bland de tusentals människor som under dagen demonstrerade för lagförslaget utanför riksdagen varit överväldigande.

–  Det är en riktig folkfest – en fest som sällan skådats i det här landet. Man har sett fester efter idrottsframgångar, men aldrig tidigare efter ett politiskt beslut.

”Fråga som engagerat”

Enligt SVT:s korrespondent har dagens beslut, som initierades av ett så kallat medborgarinitiativ, föregåtts av en livlig debatt i de finländska medierna.

– Det har varit en väldigt intensiv debatt. Förslaget har fått oerhört mycket uppmärksamhet i media och på nätet har många engagerat sig. Närmare 50.000 finländare skrev också på en namninsamling mot lagförslaget på nätet.

Inte bara i media, utan även i de finländska riksdagspartierna har debattens vågor gått höga, och inte alla riksdagsmän röstade i dag i enlighet med sin partitillhörighet, enligt Hasse Svens.

– Det här var en samvetsfråga, så många partier har varit kluvna inför beslutet. Bland Sannfinländarna och Kristdemokraterna har de flesta varit emot lagförslaget, men inte alla.

”Glädjescener”

Under morgonen samlades tusentals människor utanför det finländska riksdagshuset, och efter att beslutet offenliggjorts utspelade sig rena glädjescener bland den stora majoriteten av folkmassan, enligt SVT:s Finlands korrespondent.

– Jag pratade med en ung kvinna som sa att beslutet innebär att hon och hennes flickvän nu är jämställda i andras ögon. Hon sa även att hennes kärlek visserligen inte förändras på grund av lagen, men att den nu är jämställd inför andra.

Högt känsloläge

Enligt Hasse Svens var anhängarna till lagförslaget så många att de av polisen dirigerats till en park i närheten av rikdsagshuset, och känsloläget bland de samlade var högt.

– En av demonstranterna sa till mig att hon inte kunde beskriva sina känslor i ord, men att dagen betytt otroligt mycket för henne. Hon sa även att hon gråtit glädjetårar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.