En miljon människor är på flykt i krisens Ukraina. Foto: TT

En miljon på flykt i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En miljon människor är på flykt på grund av konflikten i Ukraina. Det sade FN:s flyktingorgan, UNHCR, vid ett möte i dag.

– Man kan säga att en miljon människor är på flykt nu som en konsekvens av konflikten, sade Vincent Cochtel ordförande för UNHCR i Europa. Omkring 260.000 i Ukraina, 814.000 i Ryssland och resten av människorna fördelade på Vitryssland, Moldavien och EU. Antalet på flykt inne i Ukraina har fördubblats under de senaste tre veckorna.

2.600 döda

Sedan konflikten började har 2.600 människor dött och tusentals skadats. Staden Luhansk har varit belägrad den senaste månaden utan ordentlig tillgång till mat och vatten.

Krimkonflikten

UNHCR säger även att mörkertalet för de som är på flykt är stort då många bor hos släktingar och är inte registrerade som flyktingar.

FN:s kommissionär för flyktingfrågor, Antonio Guterres har varnat för att om inte krisen stoppas kommer den ha ”förödande humanitära konsekvenser, men också potential att destabilisera hela regionen”.

Ekonomisk kris

Samtidigt sade Internationella valutafonden, IMF, i ett uttalande i dag att Ukraina inte kommer att kunna nå upp till de villkor som IMF har ställt för de lån på 17 miljarder dollar landet fått, om konflikten i fortgår.

IMF varslade för att Ukraina kan komma att behöva ytterligare 19 miljarder dollar i finansiering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet