Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: En ny era: Obama går sina egna vägar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om Obama fortsätter på den inslagna vägen betyder det att en ensam president styr utan att bry sig om den folkvalda kongressen. Det är en ny politisk situation i USA. Det kan ses som ett slags desperation hos Obama hur han ska styra landet de närmaste två åren

President Obama har bestämt sig för att regera utan att bry sig om kongressen. Han inledde en ny era när han i natt svensk tid presenterade sin nya invandringspolitik. Frågan är om han nu går sin egen väg tills han avgår i januari 2017.

Redan före mellanårsvalen i början av november hade Obama klargjort att han tänkte införa nya principer om invandringen genom att utfärda ett så kallat presidentdekret (executive order).

I sakfrågan – invandringen – har Obama varit mycket listig. Hans beslut tilltalar en betydande väljargrupp, de med latinamerikanskt ursprung. Det sägs att i ett framtida USA måste en presidentkandidat ha stöd av dessa grupper för att vinna ett val.

Fem miljoner får chansen

Obamas beslut innebär att cirka 5 miljoner invandrare som nu befinner sig illegalt i landet har en chans att få sitt uppehälle i USA legaliserat. Det är en stor reform. Dock anses det totala antalet invandrare som uppehåller sig olagligt vara 11 miljoner.

Hans budskap till republikanerna i nattens tal var att hans presidentdekret kan hindras om representanthuset röstar för ett förslag som redan antagits av senaten.

Han betonade också att gränsen i söder i fortsättningen ska bevakas hårdare för att stoppa olaglig invandring.

Stöter bort stor väljargrupp

Det gör att republikanerna – om de bekämpar det nu annonserade presidentdekretet – försvårar sin egen situation och stöter sig med en stor och viktig väljargrupp.

Detta kan ses som en strategi från Obamas sida att hjälpa upp demokraternas sak inför presidentvalet 2016 då han själv inte är med, men möjligen Hillary Clinton.

Han har alltså gjort slag i saken. Man skulle kunna kalla det ett slags revolution i Obamas sätt att styra USA. Men det är ett för starkt ord, för han har enligt grundlagen rätt att utfärda sådana dekret.

Förgiftar atmosfären

Men redan tidigare har ledande republikaner sagt att om han gjorde det, så skulle det förgifta atmosfären i framtiden.

Nu har alltså Obama valt. Många trodde att hans och demokraternas nederlag i mellanårsvalet – och det faktum att republikanerna nästa år får majoriteten i kongressens båda kamrar – skulle leda till att Obama anpassade sin politik till republikanerna.

Det var det sätt president Bill Clinton valde 1994 när republikanerna erövrade båda kamrarna.

Men Obama går en annan väg. Frågan är vad det betyder för hans sista två år som president. Det finns fler stora frågor där han på samma sätt kan utfärda presidentdekret.

Partikamrat slog rekord

Ett rekord slog hans partikamrat Franklin D. Roosevelt (1933-1945). Han utfärdade över 3.500 dekret. Roosevelt var stark och hade en betydande majoritet bakom sig.

Men bland annat andra världskriget gjorde att Roosevelt valde att i hög grad regera genom dekret. Obama har sedan 2009 hittills utfärdat cirka 200 dekret.

Många motståndare på högerhåll beskyllde Roosevelt för att regera som en diktator.

Vi kan räkna med att den republikanska oppositionen kommer att gå hårt åt Obama för att han nu valt denna väg.

Obamas försvar är att han länge försökt att hitta samförstånd med republikanerna men att det inte gått. Och det finns exempel i det förflutna på att republikanska politiker tydligt markerat att man inte vill kompromissa med Obama.

En förklaring till hans utspel är att han inte längre behöver tänka på omval. Han gör som han vill.

 Splittrad nation

Det är möjligt att republikanerna kommer att låta Obamas deklaration i natt prövas av Högsta domstolen. Det blir alltså en juridisk strid om huruvida Obama kan fortsätta att styra USA så här. Plus en politisk strid.

Det finns opinionsmätningar som visar att ungefär hälften av de tillfrågade är mot ett sådant sätt att styra landet. Bilden är alltså densamma som tidigare: Obama styr en splittrad nation.

Frågan är sedan om Obama närmast vill statuera exempel med detta beslut och att han vill visa att han kan regera utan republikanerna – men att han är öppen för framtida samarbete.

Inte brytt sig

Framtiden får utvisa detta. Men det finns kritiker, som är välvilligt inställda till Obama, som tidigare har beklagat sig över att han aldrig egentligen brytt sig om att försöka komma till tals med republikanerna på det sätt som Bill Clinton lyckades med.

Vi kan nog vänta oss ett stormigt politiskt liv i USA framöver. Obama är beredd at styra på ett annat sätt. Omstritt – men grundlagsenligt. Frågan är hur detta påverkar det republikanska partiet som har majoritet i hela kongressen.

Före mellanårsvalet försökte det republikanska partiets ledning få bort alltför radikala kandidater från röstsedlarna. Det handlade alltså om att eliminera kandidater från Tea Party-rörelsen, som skrämde många väljare i politikens mittfåra.

Radikaliseras republikanerna?

Det lyckades och detta kan ha bidragit till republikanernas framgångar – plus missnöjet med Obamas politik och ledarstil.

Vi kan räkna med att Obamas beslut i natt kommer att leda till stor ilska i republikanska kretsar. Frågan är om republikanska partiet nu på nytt radikaliseras i kamp mot Obamas eventuellt framtida försök att regera med dekret utan att bry sig om den republikanskt dominerade kongressen.

Det ska tilläggas att presidentdekret inte har samma varaktighet som ett ordinarie kongressbeslut. När Obama avgår i januari 2017 kan en efterträdare mycket väl upphäva hans dekret.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.