Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

En ny farlig fas inleds i Ukraina-krisen

Uppdaterad
Publicerad

Det som händer just nu i Ukraina kan vara upptakten till en rysk invasion av delar av östra Ukraina. Det är i varje fall en ny farlig fas i kampen som inleds.

Det har spekulerats om en rysk invasion. I går talade det amerikanska utrikesdepartementet om att ryska trupper trängt fem mil in i Ukraina.

I dag ställde Ukrainas president in ett utlandsbesök med hänvisning till att ryska soldater finns på ukrainskt territorium. Än så länge har inte ordet invasion nämnts.

Krimkonflikten

Ny strategi?

I dag var ukrainska styrkor tvungna att utrymma en strategiskt viktig stad, Novoazovsk. Den anses nu vara under fast kontroll av proryska styrkor. Även andra städer ska ha erövrats av proryska krafter.

Bakom erövringen av Novoazovsk kan ligga en ny strategi. Staden ligger så strategiskt till att det ur Rysslands synvinkel kan vara lönt att erövra detta område eftersom det skulle ge Ryssland en bekväm landförbindelse mellan det redan annekterade Krim och det ryska fastlandet.

Läget är dock förvirrat och det finns höga ukrainska diplomater som säger att det var reguljära ryska soldater som intog Novoazovsk.

I rysk TV har Aleksandr Zachartjenko, den självutnämnde premiärministern för den så kallade ”Folkrepubliken Donetsk”, talat om att det nu finns mellan 3.000 och 4.000 ryska medborgare som slåss tillsammans med proryska ukrainska separatister. Han sade att ryska soldater med permission deltog i de proryska striderna.

Frågan är nu: Är det som sker nu del av en rysk strategi att slå till mot Ukraina som under hela sommaren har hållit på att erövra tillbaka områden i öst som har hållits av proryska separatister?

Har hittils förnekat

Ryssland och Vladimir Putin har hittills förnekat detta, USA, Nato och Ukraina hävdar att Ryssland är på väg in i Ukraina. Men frågan är var gränsen går för att man ska kalla det för en invasion.

Den ukrainska offensiven mot separatisterna inleddes i början av sommaren sedan Petro Porosjenko valts till ny president. Det har funnits tvivel mot denna strategi inom EU, som tycks ha ”adopterat” Ukraina. Till exempel har tyska förbundskanslern Angela Merkel och den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier uttryckt tvivel.

De tycks mena att Ukraina har gått för långt. Att de ständiga framryckningarna mot proryssarna – och de områden som de har ockuperat – skulle leda till en rysk invasion. En rysk invasion skulle ytterligare försämra relationerna mellan väst och Ryssland. EU och USA skulle då vara tvungna att tillgripa oerhört skarpa sanktioner mot Ryssland, vilket också skulle försvaga den redan svaga ekonomin inom EU.

Lyckosam offensiv

Det som nu inleds kan alltså vara en ny fas. Den skulle innebära att proryska krafter, med stöd på något sätt från själva Ryssland, nu skulle kunna inleda en lyckosam offensiv mot Ukraina. Som det nu är sägs det att de ukrainska styrkorna under sin sommaroffensiv återerövrat tre fjärdedelar av det territorium som de proryska krafterna lade under sig i våras.

Men frågan är fortfarande hur långt dessa krafter vill gå. Handlar det om att återerövra vad man förlorat eller är syftet mera vittgående?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet