Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: En utmaning för hela Västeuropa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det står helt klart att åtminstone de västeuropeiska staterna nu står inför ett enormt problem när det gäller att bekämpa terrorn. Och terrorn kryper allt närmare Sverige.

Vi vet ännu inte tillräckligt om den skjutne man som den danska polisen misstänker vara gärningsmannen.

I samband med det blodiga terrordådet på Utöya i Norge talades det till exempel först om ett muslimskt dåd – och det visade sig vara precis tvärtom, att högerterrorn stack upp sitt fula tryne.

Terrordåden i Köpenhamn

Kopplingen till konstnären Lars Vilks framträdande i Köpenhamn och attacken mot en synagoga skulle kunna tolkas som att detta har med Muhammed-karikatyrer att göra. Men vi vet fortfarande inte om det är så. Inga slutsatser kan än så länge dras.

Många måste skyddas

Vi kan utgå från att – vad som än avslöjas i polisundersökningen – det inte bara är judiska medborgare i Västeuropa som måste skyddas.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu välkomnar till och med de judar som flyr från bland annat Frankrike därför att de känner ett ökat antisemitiskt hot. Denna judiska rädsla är ett fruktansvärt underkännande av europeiska staters förmåga att skydda sina medborgare.

Men även muslimer måste skyddas från risker för ökat muslimhat som visat sig efter de franska dåden.

Detta ska ske samtidigt som alla andra medborgare ska skyddas. Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till exempel att svenska Säpo redan går på knäna. Ökningen av terroristiskt våld kommer alltså att kräva ökade resurser.

Demokratin får inte naggas i kanten

Vi vet för lite om de danska atttentaten. Men vi kan anta att kampen mot terror – vem som än är skyldig – kommer att intensifieras över hela Västeuropa.

EU gör anspråk på att vara en hemvist för yttrandefrihet och demokrati. Det är viktigt att understryka att de principerna inte får naggas i kanten när man nu troligen skärper kampen mot terrorismen.

Det är också oerhört viktigt för politiker och säkerhetsorgan att försöka motverka den oro som många i deras befolkningar nu hyser. Skrämda medborgare kan leda till otäcka samhällen, som vidtar åtgärder som kan inskränka demokratin och göra öppna samhällen slutnare.

Oerhörd utmaning

Precis före attentaten i Danmark enades EU-staterna om ett vidgat samarbete mot terrorism. Det är en angelägen åtgärd – som alltså ska förenas med att de demokratiska reglerna inte får sättas ur spel.

Det är det samarbetet som nu måste leda till att europeiska medborgare kan känna sig säkrare. Alla dessa problem innebär som sagt en oerhörd utmaning för de berörda staterna och deras befolkningar. Och det gäller oberoende av varifrån våldet kommer.

Det gäller alltså både att bekämpa terrorn och hålla huvudet kallt – och akta sig för grupper eller partier som försöker utnyttja dessa tragedier politiskt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet