• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Erdogan sparkar halva regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demonstranter kräver Erdogans avgång efter mutanklagelser mot ministrar.

Efter att tre turkiska ministrar avgått till följd av en korruptionshärva, varav en uppmanade premiärminister Recep Tayyip Erdogan att göra dem sällskap, byter Erdogan ut halva regeringen. Totalt tio ministrar byts ut.

Korruptionshärvan som skakar Turkiet krävde på onsdagen nya politiska offer när tre ministrar – ekonomiminister Zafer Çaglayan, inrikesminister Muammer Güler och miljöminister Erdogan Bayraktar – avgick. Alla tre har söner som är föremål för korruptionsutredningen.

– Jag avgår som minister och parlamentsledamot. Jag anser att premiärministern också borde avgå, sade Bayraktar på juldagen till NTV.

Mer hann han inte säga innan sändningen bröts enligt nyhetsbyrån AFP. På kvällen meddelade Erdogan att tio ministrar, alltså knappt halva regeringen, byts ut.

”Stor fälla”

I söndags lät Çaglayan och Güler meddela via medier att anklagelserna är en del av en ”stor fälla”, en upprepning av vad premiärminister Erdogan tidigare sagt.

Dagstidningen Radikal publicerade för drygt en vecka sedan bilder som uppgavs vara tagna under en razzia i inrikesministerns son Baris Gülers hem. Bilderna visar mängder av dollar och euro i sex säkerhetsboxar.

I centrum för korruptionsutredningen tycks en av Turkiets största banker, statliga Halkbank, vara. Vid en husrannsakan i bankchefen Süleyman Aslans bostad beslagtog polisen 4,5 miljoner dollar gömda i skokartonger. Aslan, som är född 1970, inledde sin karriär i bankvärlden 1992.

Ogynnsamt läge

Det regerande AK-partiet har länge anklagats för korruption av oppositionen, inte minst under sommarens protester på Taksim-torget i Istanbul. ”Där AK-partiet finns, där finns korruption”, skanderade demonstranterna då. Protesterna var de kraftfullaste mot Erdogan sedan han kom till makten 2002.

Krisen uppfattas som resultatet av en växande klyfta mellan Erdogan och den i USA bosatte inflytelserike imamen Fethullah Gülen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.