Foto: SVT

Bostonbomberna förstörde deras liv

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag ett år sedan terrorattacken mot Boston Maraton, då två bomber briserade och dödade tre personer och skadade många personer allvarligt. SVT har träffat familjen Norden vars liv förändrades för alltid efter attentaten.

Tre dog och fler än 260 personer skadades, den där dagen för ett år sedan. Det var den värsta terrorattacken på amerikansk mark sedan tvillingtornen i New York störtade, den 11:e September 2001.

Men det var också ett attentat riktat mot en tävling som förenar en stad. Ett lopp som är så mycket mer än bara ett idrottsevenemang, en dag som alla Bostonbor är stolta över.

Traditionsenligt arrangeras tävlingen den tredje måndagen i april på ”The Patriots day”. Så har det alltid varit sedan 1897, men årets Boston Marathon blir speciellt för alla.

– Den dagen förstörde min familj. Ingenting blir som förr igen, säger Liz Brown-Norden.

Träffades av metallbitar

Hennes två söner Paul och JP Norden befann sin i målområdet för att heja fram en kamrat. Några minuter senare träffades de av metallbitarna som slungades ut från den andra bomben.

– När jag kvicknade till och förstod vad som hänt var benet borta, säger Paul.

Svårt skadad med sitt högerben liggandes bredvid sin kropp, ringde Paul till sin mor och berättade omtöcknad om sina skada och att hon måste leta efter hans älskade bror JP.

– Min bror och jag är bästa vänner och älskar varandra. Det har hjälpt mig att gå igenom all det här tillsammans, men jag önskar att han hade sluppit all smärta, säger lillebror Paul.

Tvingades amputera

Få familjer drabbades hårdare av terrorattentatet än bröderna Norden. Både John och J.P tvingades att amputera sitt högerben.

– Du blir överraskad hur mycket du klarar, säger Paul och tar sig ner i källaren med sin nya protes.

– Min protes är den mest avancerade du kan finna, men den kostar 143.000 dollar och jag måste byta ut den redan om tre till fyra år. Jag är orolig för min ekonomiska framtid, fortsätter Paul.

Vi befinner oss i familjen hem i en av Bostons norra förorter. Och bara ungefär en timmes körning ifrån oss i Fort Devens, Massachusetts väntar Dzhokhar Tsarnajev på sin rättegång. Hans bror,Tamerlan, dog efter en skottlossning med polisen.

Bröderna hade då alltså tre liv på sitt samvete och så många som 263 skadades också. I de inledande förhören uppgav 19-åringen att bomberna var en hämnd för krigen i Irak och Afghanistan och att de var islamister, men att de inte hade kopplingar till någon annan terrorgrupp.

Dödsstraff krävs

USA:s justitieminister kräver nu dödsstraff för Dzhokar Tsarnajev. Rättegången är planerad till i november iår.

– Jag hoppas verkligen att han döms till döden, säger Liz Brown-Norden. Mina två pojkar gick ut för att titta på en idrottstävling och fick sina liv förstörda. Och jag är fortfarande alltid rädd när jag lämnar mitt hem.

Paul, som trots allt mår bra är osäker på om han ska ta sig ner till stan och titta på tävlingen i år.

– Jag blir nervös av att röra mig i stora folksamlingar. Det är nog bäst att jag stannar hemma, avslutar Paul Norden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.