Ett splittrat Grönland går till val

Uppdaterad
Publicerad

Internationella bolag vill etablera gruvdrift och importera billig arbetskraft till Grönland. Lagen som ger bolagen rätt att använda sig av låglönearbetare har blivit en stor valfråga.

Den grönländska kontinenten är rik på naturresurser. Politikerna på Grönland har beslutat tillåta import av utländsk billig arbetskraft för att locka investerare.

Orsaken är de stora malm- och mineralfyndigheter som internationella gruvbolag vill exploatera med hjälp av låglönearbetare, främst från Kina och Östeuropa.

– Behovet av nya företag och arbetstillfällen är stort. Ju längre vi väntar desto sämre blir ekonomin, säger Grönlands statsminister Kuupik Kleist till DR.

Storskalighetslagen, som godkändes i december förra året, ger de stora utländska bolagen rätt att använda sig av låglönearbetare till sämre villkor än de grönländska avtalen tillåter.

Lagen har kommit att dela ön politiskt. Valet den 12 mars kommer visa vilken väg väljarna vill ta.

Oppositionen vill ha makten åter

Valet står mellan den nuvarande breda koalitionsregeringen med tre partier representerade, samt oppositionspartiet, det socialdemokratiska Siumut. Valet avgör om Siumut kan återvinna den ledande ställning som partiet förlorade i valet 2009.

Siumut röstade i december förra året blankt till den storskalighetslag som partiet tycker hastades fram. Oppositionspartiet menar att ett avtal som reglerar anständiga arbetsförhållanden och internationella avtal saknas. 

”Regeringen går för fort fram”

Aleqa Hammond, partiledare Siumut, tror att väljarna kommer lägga sin röst på partiet när de inser att Grönland gör sig av med naturtillgångar utan att få något tillbaka.

– Regeringen går för fort fram med flera, viktiga lagar, som har stor påverkan på befolkningen och på Grönlands historia, säger hon. 

Statsminister Kuupik Kleist försvarar dock den omstridda lagen och menar att behovet att etablera nya verksamheter är akut.

Det är känsligt att Grönlands ekonomi domíneras helt av fisket, anser han.

– Jag oroar mig för framtiden om vi inte fortsätter den modernisering vi inlett. Vi kan då drabbas av ett bakslag.

Men oppositionen vill se över lagen.

– Vilken lag som helst kan ändras om majoriteten vill det, menar Aleqa Hammond, partiledare för Siumut.

Söker du majoritet om du vinner valet?

– Absolut. 

Partierna är dock överens om att investeringar i öns naturresurser behövs för att Grönland ska få ett ekonomiskt lyft.

Nytt parti har bildats

Ett nytt parti har bildats inför valet, Partii Inuit, som uttalar sitt stöd för inuitbefolkningen och deras intressen.

Den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt säger att även om frågan delvis ligger inom danskt ansvarsområde så vill den danska regeringen respektera Grönlands självbestämmande inom ramen för det grönländska självstyret.

Fakta: Storskalighetslagen

Storskalighetslagen gäller för projekt med anläggningskostnader på drygt 5 miljarder danska kronor.

Projektanställda behöver inte arbeta enligt det grönländska kollektivavtalet.

Lönen får inte understiga den grönländska minimilönen för icke-utbildad arbetskraft på 80,41 danska kronor.

Arbetsgivaren kan dra av resekostnader, uppehälle, kläder och mat från lönen.

(SVT/DR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.