Foto: TT

EU backar från löfte – roamingavgifter blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som om EU:s politiker inte kommer att leva upp till löftet om att ta bort eller kraftigt minska roamingavgifterna för mobiltelefoni som utlovats till årets slut. Ursprungstanken var att konsumenter inte skulle betala mer för data, telefon och sms på Europasemestern än de gör hemma.

Dagens överenskommelse i rådet mellan EU-länderna är både vagare jämfört med Europaparlamentets förslag som kom för 11 månader sedan och har flyttat tidsramarna fram till tidigast årsskiftet 2016–2017.

I stället för att sänka avgifterna så ska alla konsumenter ha en slags grundkonsumtion av roaming och betala när man förbrukat den, alltså lite mer som det ser ut i dag, och inte alls den totala utjämning av de kostnader som det i dag medför att passera en landsgräns.

Kritiserades för marknadsstyrning

Rådet föreslår också en så kallad övergångsperiod då telekomleverantörerna ska få tid att anpassa sig till de nya reglerna. Parlamentets förslag som lanserades just före EU-valet ansågs då vara valfläsk och kritiserades av de konservativa som en lag som i praktiken införde en överstatlig prissättning och marknadsstyrning.

Nu väntar tuffa tag för att också få med sig EU-parlamentet, som inte skräder orden i en första kommentar. EU-parlamentets liberala grupp Aldes ledare Guy Verhofstadt tillhör de som drivit den nya lagen och kommenterar rådets förslag som ambitionslöst och att de enda vinnarna är telekomföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.