EU får forskarberöm

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya klimatmål att minska växthusgasutsläppen med 40 procent till 2030 ligger på en realistisk nivå, anser Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av experterna inom FN:s klimatpanel (IPCC).

– Det blir svårt att nå, men det är fullt möjligt, säger han.

Han tror däremot att ett mer långtgående mål, exempelvis en minskning av växthusgasutsläppen med 50 procent, vore en riskabel strategi.

– Sådana här överväganden är oerhört komplicerade. Det är rimligt att ligga lite i framkanten, men man vill inte gå så långt att man riskerar ett misslyckande, säger han.

Sterner påpekar att EU de facto redan gjort mycket mer för att minska utsläppen än någon annan aktör i världen. EU svarar i dag för lite drygt 10 procent av de samlade utsläppen i världen, och har minskat sina utsläpp med drygt 13 procent sedan 1990.

– Det känns skönt att det finns åtminstone en aktör som verkar vilja något, säger han.

Som jämförelse kan nämnas att Kina i dag står för 28,6 procent av utsläppen, en ökning med 293 procent sedan 1990.

Om EU skulle lyckas med målet att minska utsläppen med 40 procent till 2030 kommer man i det läget sannolikt att svara för endast sex-sju procent av de globala utsläppen.

– Det skulle vara fantastiskt, säger Sterner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.