Kurder och turkiska soldater drabbar samman nära Syriens gräns. Foto: TT-AFP

EU-länder anfaller inte i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

EU-länder verkar inte vara inblandade i de USA-ledda flyganfallen mot extremislamister i Syrien.

Frankrike har deltagit i flyganfallen mot Islamiska staten (IS) i Irak, men utrikesminister Laurent Fabius uteslöt i måndags att man skulle göra detsamma på den syriska sidan gränsen.

Storbritannien har ännu inte bestämt sig. Premiärminister David Cameron har diskuterat saken med USA:s president Barack Obama, men är enligt Reuters ännu inte beredd att delta i aktioner i Syrien.

Terroriströrelsen IS

Utvecklingen har därmed sprungit ifrån Cameron, som enligt brittiska medier har tänkt göra ett stort nummer av att vid FN:s toppmöte i New York i veckan tillkännage att Storbritannien ska delta i flyganfallen i Irak.

Nato tillkännagav på tisdagen att organisationen inte är inblandad i de USA-ledda attackerna.

– Det förekommer ingen inblandning från Nato, sade en källa som svar på en fråga från nyhetsbyrån Reuters.

Amerikansk militär uppger att dess samarbetspartners i attackerna mot IS är Jordanien, Bahrain, Saudiarabien, Qatar och Förendade Arabermiraten, skriver Reuters.

”Tidigare än väntat”

– Flygattackerna kommer mycket tidigare än väntat, men det är ju på grund av den humanitära flyktingkatastrofen i gränstrakterna mot Turkiet.

Det säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, sedan USA inlett en flygoffensiv mot IS i Syrien.

– Detta är första gången sunnistater bombar direkt mot IS. Nu är det glasklart att arabstater deltar i kampen mot IS och det är viktigt, säger Hallenberg.

Svår sits för Turkiet

Varför deltar inte Turkiet, som borde ha ett direkt intresse av att försvaga IS?

– Turkarna sitter i en svår sits. De vill inte stödja delar av kurderna, eftersom delar av kurderna stöder PKK. USA kan även dra sig tillbaka när de vill, men det kan inte Turkiet. Dessutom finns det nog slitningar inne i Turkiet.

Vad blir nästa steg?

– Vi kommer definitivt att få se fler bombningar. Det finna inga gubbar att sätta in på marken. Att ta tillbaka territorier på marken är nog osannolikt, men IS framryckning kan hejdas. Det intressanta blir att se vad Ryssland säger, eftersom de har sagt att koalitionen inte har rätt att bomba i Syrien utan en FN-resolution.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet