Jane Collins, UKIP Foto: Bram Verbeke SVT

EU-motståndaren: ”It´s not race, it´s space”

Publicerad

I Storbritannien har det  högerpopulistiska partiet United Kingdom Independence Party, UKIP, stark medvind i opinonsundersökningarna. Partiet ser ut att kunna bli Storbritanniens största parti i Europaparlamentet.

Korrespondenternas Ulrika Bergsten och Bram Verbeke följer UKIP:s kandidat Jane Collins i Yorkshire. Hon hastar runt på olika möten den här dagen, schemat är fulltecknat. Hennes mål är att komma in i EU-parlamentet för att sedan jobba för att Storbritannien ska gå ur unionen.

– Vi är del av Europa, men vi vill inte styras av EU. Vi kommer att lämna EU, det är jag övertygad om, säger hon.

EU-valet 2014

Farligt med immigration

På lokaltidningen i Grimsby radar Jane Collins upp flera argument för sitt brinnande EU-motstånd. Bland annat handlar det om EU:s detaljstyrning förklarar hon för en reporter.

– EU påverkar allt. Ända ner till formen på frukter. Jag skulle faktiskt kunna sitta hemma och skriva lagar om hur en banan ska se ut, säger hon.

UKIP:s politik går ut på att så många politiska beslut som möjligt ska flyttas hem till Storbritannien. Partiets mantra är att sunt förnuft ska styra politiken. Och där ingår inte en generös flyktingpolitik.

– Vi är inte mot immigration, säger Jane Collins, vi är bara emot ”öppna dörrar”. Om Storbritannien vill ha restriktioner så är det ett problem, eftersom vi är en del av EU. Då kan vi inte kontrollera den fria rörligheten för migranter. Man kollar inte deras hälsa, eller brottsregister. Det är en potentiellt rätt farlig situation.

Fullsatt valmöte

Hon slår ifrån sig argumenten om att EU kan ses som en garant för fred i Europa.

– Folk säger ”Titta, det påverkar världsfreden. Vi måste vara del av det här så att vi inte hamnar i krig”. Men jag trodde att det var det vi hade Nato till, säger hon.  

När Korrespondenterna senare följer med på ett valmöte i Leeds blir det uppenbart att det går bra för partiet. Uppslutningen bland lokalbefolkningen är stor, det är nästan fullsatt i lokalen. Jane Collins håller tal där hon säger att landet håller på att knäckas av invandringen, och avslutar med orden:

– Det hänger inte på ras, det hänger på utrymme. ”It’s not race, it’s space.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet