Pro-rysk tank i Donetsk. Foto: TT

Ukraina: Vi har förstört ryska militärfordon

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainsk militär uppger att de har angripit och förstört en del av de ryska militärfordon som setts köra in i Ukraina. De ryska pansarbandvagnarna är ett tydligt bevis på fortsatt rysk inblandning, anser Nato. Ryssland förnekar att dess militär kränkt gränsen och kallar uppgifterna för ”fantasier”.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen berättade i dag att Ryssland i natt gjort en inbrytning in i Ukraina. Fogh Rasmussen valde dock att inte kalla det för en invasion.

Ukraina hävdar man noterade konvojens intrång och att man redan har slagit ut en stor del av pansarfordonen från den ryska kolonnen som tog sig in i landet i natt.

Krimkonflikten

Porosjenko ska ha sagt detta i ett samtal med Storbritanniens premiärminister David Cameron, uppger Reuters.

Nato: Konstant flöde vapen

Samtidigt kommenterar Nato det faktum att Ryssland gjort inbrytning i Ukraina.

– Detta bekräftar det faktum vi ser ett konstant flöde av vapen och krigare från Ryssland in i östra Ukraina och att det tydligt visar Rysslands fortsatta inblandning och destabilisering av östra Ukraina, sa Anders Fogh Rasmussen på besök i Köpenhamn.

Detta uttalande kom efter gårdagskvällens och nattens rapporter från brittiska journalister på plats att en konvoj på över 20 militära pansarfordon med ryska registreringsskyltar kört över gränsen på en oövervakad plats.

Händelsen lhar ett till nya kritiska kommentarer från omvärlden.

Vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel i dag uttryckte man sin oro över dessa händelser och varnade Ryssland att detta skulle kunna få allvarliga konsekvenser om de inte drog tillbaka sina styrkor.

”Grov kränkning av internationell rätt”

Enligt Reuters ”ska de två utrikesministrarna från de starkt kritiska EU-länderna Sverige och Lettland sagt att EU skulle kunna införa ytterligare sanktioner om situationen i Ukraina blev sämre”.

AFP skriver att Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar händelsen för en ”grov kränkning av internationell rätt”.

– Om det finns rysk militär personal eller fordon i Ukraina bör de dras tillbaka omedelbart, säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet