Bulgarien pressat om rysk gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland försöker återuppliva gasledningsprojektet South Stream, som ska transportera rysk gas till EU. Bygget motarbetas av USA och EU, till den pressade bulgariska regeringens förtret. 

– Varför vill ni att vi ska stanna och posera? Fånga tillfället istället! muttrade den ryske utrikesminister Sergej Lavrov till fotograferna som mötte honom i Bulgariens huvudstad Sofia igår.  

Det är bråda dagar nu för att rädda Rysslands och gasjätten Gazproms prestigeprojekt South Stream. Motståndet från USA och EU har blivit allt tydligare under Ukrainakrisens gång. I juni stoppade EU-kommissionen bygget av ledningen i Bulgarien. När den bulgariska regeringen protesterade, hotade Bryssel med att frysa ekonomiskt stöd till landet, skriver tidskriften Economist.

Officiellt handlar det tillfälliga stoppet om att juridiska aspekter i upphandlingen behöver utredas. Den vanns av det ryska bolaget Strojtransgaz, majoritetsägt av mångmiljardären Gennadij Timtjenko.

Sålde till svensk partner

Timtjenko gjorde sin förmögenhet i oljetradingbolaget Gunvor och är sedan i våras svartlistad av USA för sin påstådda inblandning i Ukrainakrisen. USA:s finansdepartement hävdar att den ryske presidenten Vladimir Putin investerat stora summor i Gunvor.

Timtjenko sålde sin andel till den svenske partnern Torbjörn Törnqvist kort innan svartlistningen offentliggjordes. USA:s och EU:s misstänksamhet delas dock inte av regeringen i Bulgarien, som är så gott som helt beroende av Ryssland för sina gasleveranser.

– South Stream-projektet ligger i Bulgariens, sydost-Europas och hela EU:s intresse, sa utrikesminister Kristian Vigenin.

Svår balansakt

Gasledningen är tänkt att dras förbi det av Ryssland annekterade Krim i Svarta Havet och vidare västerut genom Bulgarien, Serbien och Ungern. Kritiker hävdar att South Stream kommer göra EU ännu mer beroende av Ryssland och göra det enklare att sätta press på Ukraina. Sedan i juni har Gazprom slutat sälja gas till Ukraina, som har stora gasskulder till Ryssland.

Ryska toppolitiker, inklusive president Vladimir Putin, har turnerat intensivt i South Stream-länderna under våren. För EU- och Natomedlemmar som Bulgarien har det visat sig vara en svår balansakt att propagera för ryska energiprojekt samtidigt som man står på motsatt sida i Ukrainakonflikten.

”Medvetna försök att destabilisera Bulgariens banksystem”

Att Bulgarien är stötkänsligt märktes i slutet av juni, då två stora banker såg ut att gå omkull när sparare på kort tid tog ut miljarder kronor – skrämda av intensiva rykten på internet om att bankerna hade problem.

– Det rör sig om medvetna försök att destabilisera Bulgariens banksystem, sa inrikesminister Tsvetlin Yovchev, Vem som drog i trådarna är fortfarande oklart. Men för många i Sofia är det inte en slump att ryktena spreds strax efter stoppet av South Stream, som många mäktiga spelare har intressen i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.