• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

EU rasar mot Lampedusa-läger

Uppdaterad
Publicerad

Migrantproblematiken utlöste på onsdagen nya krav på åtgärder inom EU och Italien, sedan filmer tagna i mottagningsläger på ön Lampedusa bland annat visar hur nyanlända i blandad grupp tvingas klä av sig nakna innan de spolas rena med en vattenslang.

Filmen togs med mobiltelefon av en flykting från Syrien och syftet var enligt honom att bekämpa hudkvalstret skabb.

– Vi behandlas som djur, sa han till ett italienskt tv-bolag.

– Det här mottagandet är ovärdigt en civiliserad nation, sa det italienska parlamenets talman efter att ha sett bilderna.

Förläggningen drivs privat och härbärgerar 700 flyktingar från Afrika och Mellanöstern. För detta får man enligt uppgift 190.000 kronor per dygn från den italienska staten.

”Skamligt” och ”liknar koncentrationsläger”, sa öns borgmästare, Giusi Nicolini, enligt BBC.

”Det vi ser från centret på Lampedusa är avskyvärt och helt oacceptabelt. Vi har kontaktat de italienska myndigheterna för att få mer information av vad som har hänt, och krävt en fullständig förklaring”, säger i sin tur asylansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) i ett uttalande.

”Vi har redan påbörjat en utredning av den dåliga standarden i många italienska flyktingförvar, inklusive på Lampedusa. Vi tvekar inte att inleda ett överträdelseförfarande för att se till att EU:s lagstiftning verkligen följs. EU:s stöd till Italien för att hjälpa landet hantera migrantflöden kan bara fortsätta om man kan garantera humana och värdiga mottagningsförhållanden för migranter, asylsökande och flyktingar”, skriver Malmström vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.