Foto: TT Bild / HOPD

EU-satelliter i fel omloppsbana

Uppdaterad
Publicerad

EU:s satellitnavigeringsprogram Galileo – som ska bli en reserv till GPS-navigering – har med hjälp av ryskbyggda raketer skjutit upp två nya satelliter från Franska Guyana. Men efter att ha separerats från raketerna hamnade satelliterna inte i ”rätt” omloppsbana.

”De har hamnat i en lägre omloppsbana än vi förväntade. Vi studerar vilken påverkan det kan ha på satelliterna”, heter det i ett uttalande från bolaget Arianespace, som hanterade uppskjutningen.

Bolaget svarade inte på frågor om huruvida banan kunde rättas till för satelliterna, som kallas Doresa och Milena. Före uppskjutningen kretsade redan fyra andra satelliter runt jorden, inom ramarna för Galileo.

Tanken är att ett 30-tal satelliter på sikt ska underlätta navigeringen vid väg- och järnvägstransporter och katastrofinsatser. Galileo kostar motsvarande 50 miljarder svenska kronor och den europeiska rymdstyrelsen ESA hoppas att projektet ska kunna börja användas i liten skala nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.