Foto: TT

EU vill helt ta bort avgift för mobil i utlandet

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen i Bryssel vill helt ta bort de särskilda ”roaming-avgifter” som i dag läggs på mobil-telefonsamtal och datanedladdning över nationsgränserna inom EU. I slutet av 2015 kan det vara genomfört.

Hittills har det kunnat bli dyrt att använda mobiltelefonen från andra länder för samtal eller datanedladdning på till exempel semesterresan. EU:s regelverk har stegvis tvingat operatörerna att sänka avgifterna, och nu vid månadsskiftet 1 juli tas ett steg till, särskilt de extra avgifterna på datanedladdning sänks. Men EU-kommissionen vill gå längre.

Kostnader kan skena iväg

– Den 1 juli tvingar vi operatörerna att sänka avgifterna, så att du på semesterresan inom EU för 10 kronor extra till exempel kan gå in på Facebook och kolla VM-resultat i fotboll, säger Ryan Heath till SVT i Bryssel.

Han är kommissionens talesman i frågor som har med mobiltelefoni att göra.

– Men det blir fortfarande dyrare än vad det kostar att ringa och ladda ned data till telefonen hemma, så du som konsument måste ändå se upp så att kostnaderna inte skenar iväg, fortsätter Ryan Heath.

Extra-avgifter ska bort helt

EU-kommissionen och EU-parlamentet har uttalat sig för att telefonbolagen och operatörerna helt ska tvingas ta bort extra avgifter, roaming, när man använder en mobiltelefon inom EU. Operatörerna ska istället erbjuda paket som fungerar inom hela EU-området och då hoppas man att konkurrensen mellan olika bolag ska pressa ned priserna rejält.

– Svenska kunder har redan idag en del intressanta erbjudanden från svenska operatörer när de åker utomlands. Men det är ofta höga extraavgifter för mobiltelefoni över nationsgränserna och det är absurt när vi ska ha en gemensam inre marknad, det finns inga tekniska eller rimliga skäl för roaming-avgifterna, anser EU-kommissionens Ryan Heath.

Förhandlingar med 28 regeringar

Under hösten ska nu medlemsländernas regeringar förhandla med EU-kommissionen och EU-parlamentet om ett nytt regelverk för mobiltelefoni. Alla tre parterna måste bli överens för att ett nytt regelverk ska träda i kraft.

– Det återstår flera detaljer, men vi hoppas bli klara i slutet av detta år och då kan nya regler som stoppar roaming-avgifter inom EU träda i kraft i slutet av 2015, tror Ryan Heath vid EU-kommissionen i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.