EU vill se mer mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Snälla, se efter igen vad ni kan göra mot ebola, är budet från EU:s utrikesministrar till medlemsländerna sedan smittan förts upp på ännu en politisk nivå.

Snälla, se efter igen vad ni kan göra mot ebola, är budet från EU:s utrikesministrar till medlemsländerna sedan smittan förts upp på ännu en politisk nivå.

Mycket mer än maningar till stöd och samarbete kom dock inte ut från mötet i Luxemburg.

Ebolautbrott

EU är fortsatt ”djupt oroat” hette det i slutsatserna från måndagens långa diskussion. Där manades EU-länderna att snabbt svara på FN:s önskemål om nästan en miljard USA-dollar i hjälp. Dessutom sägs att medlemsstaterna och kommissionen är överens om att ”garantera lämplig vård för internationell hälsopersonal inom tillgängliga resurser”.

”Flaskhalsar”

– Alla understryker naturligtvis allvaret i situationen, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S).

– Alla säger att det är väldigt viktigt att koordinera våra insatser och samarbeta kring det som är flaskhalsar i dag, till exempel evakueringsmöjligheter. De flesta länderna har väldigt små möjligheter att evakuera folk och därför vill vi se över den möjligheten att ytterligare investera i kanske fler flygplan eller båtar och annat.

Ett sätt att samarbeta på är genom att utse en gemensam ebola-koordinator, precis som USA har gjort. Beslut om detta fattades på måndagen, om än bara i princip. Det formella fastslagandet får vänta tills arbetsuppgifter och befogenheter arbetats fram.

Sprid inte oro!

Oron kring ebola är inte bara hälsomässig. Risken finns att de drabbade länderna – Liberia, Sierra Leone och Guinea – hamnar i djup ekonomisk och social kris, utöver alla dödsfall. I Europa handlar krisen också om att undvika panik och oskäligt utpekande av misstänkta smittospridare.

– Det här är också en kommunikationsuppgift för alla: att informera medborgarna utan att sprida oro i onödan. Det kommer att bli en jätteviktig uppgift, säger Wallström.

Ebolafrågan kommer att tas upp även på EU:s stats- och regeringschefers toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Fakta: EU och ebola

  • EU har under året bidragit med 180 miljoner euro på gemensam nivå och via medlemsstaterna ytterligare nästan 300 miljoner. En särskild anti-ebolagrupp finns på tjänstemännanivå som håller dagliga möten om utvecklingen och en gång i veckan även möter företrädare för övriga aktörer, exempelvis FN och USA.
  • I förra veckan beslutade EU:s hälsoministrar vid ett extrainsatt möte att skyndsamt utreda om EU kan bidra mer till de hälsokontroller som görs av utresande från de tre drabbade länderna i Västafrika. Storbritannien, Frankrike och Tjeckien har även tagit beslut om hälsokontroller av inresande.
  • Utrikesministrarna manade på måndagen till mer samarbete och ekonomiskt stöd. Frågan kommer även att behandlas av stats- och regeringscheferna vid deras toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet