Euromotståndare ger Merkel huvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

Höstens tyska val blir allt hetare, i dag grundades ett nytt eurokritiskt parti.

Trots att Angela Merkel leder i opinionsmätningar kan hon inte vara säker på valseger i september och fortsätta regera i Tyskland.

I ett stort hotell i Berlin höll det nya partiet, Alternativ för Tyskland, sittförsta möte i dag. Partiet är positivt till EU-samarbetet men vill att Tysklandlämnar euron eller åtminstone att Tyskland inte betalar mer i stöd tillkrisande euro-länder.

– Jag irriterar mig på att genomsnitts-greken har tre gånger så stor förmögenhetsom vi tyskar, och på Cypern har man fem gånger så stor förmögenhet, varför skavi då betala till dem, tycker Andreas Flügge som gått med i det nya partiet.

Professors-parti

Nu kallas det för professors-partiet, eftersom så många professorer, ekonomeroch akademiker finns bland grundarna. Opinionsundersökningar tyder på attpartiet får svårt att nå över spärren till förbundsdagen och få mer än 5 procentav väljarna vid valet i september.

Stöd för euron

Opinionsundersökningarna visar tvärtom att 69 procent av tyskarna vill attTyskland ska stanna kvar inom euro-samarbetet. Men det nya partiet kan taviktiga marginalväljare bland euro-motståndare i Angela Merkels borgerligakoalitionspartier.

Merkel populär

För även om kristdemokraten Angela Merkel som förbundskansler och regeringschefär den mest populära politikern i Tyskland kan hon inte vara säker på valsegereftersom val och regeringsbildning i Tyskland är ett intrikat pussel.

Hennes eget kristdemokratiska parti CDU är inte lika populärt som Merkel själv.Det liberala partiet FDP har legat nära att hamna under 5 procent-spärren ävenom borgerliga stödväljare brukar sluta upp i sista stund.

Bland utmanarna har de gröna växt medan Socialdemokraterna, SPD, med sinkanslerkandidat Peer Steinbrück inte har lyft i opinionssiffrorna. I dag la Socialdemokraternafram sitt valprogram och lovar lagstadgade lägstalöner för alla och fler förskoleplatser.Och Peer Steinbrück säger att han vill ta större ansvar för ett allt mer förenatEuropa där Tyskland ska vara en god granne.

Flera regeringsalternativ

Enligt de senaste opinionsundersökningarna är huvudalternativet att AngelaMerkel kan fortsätta att regera i Tyskland efter valet den 22 september med enborgerlig regering. Men om det nya euro-kritiska partiet lockar mångaborgerliga väljare, ja då kan valresultatet förskjutas till en röd-grönvalseger. Och i Tyskland finns också möjligheten att valet än en gång kanresultera i en koalition mellan de båda stora partierna, kristdemokraterna CDUoch socialdemokraterna SPD. Och i Tyskland spekuleras också i möjligheten attAngela Merkel också kan välja att bilda regering med hennes kristdemokratertillsammans med de gröna.

Opinionsläget i Tysklan

Senaste opinionsmätningar/Valet 2008

CDU/CSU 42%/33,8%

FDP 4%/14,6%

SPD 27%/23%

Gröna 14%/10,7%

Vänstern 6%/11,9%

Piraterna 2%/2%

Övriga 3%/3%

För att få platser i förbundsdagen finns en spärr på 5 procent av väljarna.

CDU: Kristdemokraterna

CSU: Kristdemokraternas systerparti i Bayern.

SPD: Socialdemokraterna

FDP: Liberala partiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.