Foto: SVT

Exklusivt i Skavlan: Nancy överlevde ebolan

Uppdaterad
Publicerad

– Jag höll upp händerna och stoppade min man från att krama om mig. Jag visste ju hur farligt det var.

Så berättar den amerikanska missionären Nancy Writebol ikväll i programmet Skavlan, om hur det var att få beskedet att hon smittats med ebola under sitt arbete i Liberia.

Nancy Writebol och hennes kollega Kent Brantly var de två som fick USA och även stora delar av omvärlden att få upp ögonen på allvar för den katastrof som pågår i Västafrika. Beskedet att två vita amerikaner smittats av det livsfarliga ebolaviruset och skulle fraktas hem till USA för vård, satte fart på hjälpinsatser från amerikanska myndigheter och även från resten av världen.

Nancy var utsänd av den amerikanska hjälporganisationen SIMs för att hjälpa till med vården av ebolasmittade i Liberia när hon själv drabbades av feber.

Ebolautbrott

– Jag trodde först att det var malaria och testades positivt för det, men när behandlingen jag fick mot malaria inte hjälpte ville läkarna även testa mig för ebola, berättar hon för Fredrik Skavlan i kvällens program.

”Du har ebola”

Det blev hennes man David Writebol som fick förmedla den svåra nyheten, att det inte bara var malaria som Nancy smittats med, utan även ebola, det livsfarliga virus som då redan härjat en längre tid i Guinea, Sierra Leone och Liberia, där missionärsparet arbetade.

– Jag började med att säga att vår kollega Kent Brantly var smittad och sedan sa jag att även du har fått ebola Nancy, berättar maken David Writebol.

Det blev början på en mycket svår tid för paret. Nancy blev sämre och sämre, och när hon skulle flygas hem till USA i somras för att få bästa tänkbara vård var hon så sjuk att makarna redan hade börjat prata om begravningsförberedelser.

– Jag tror ingen visste om jag skulle klara mig genom flygresan hem, säger Nancy Writebol.

Först att få experimentmedicin

Hon och maken fick säga adjö till varandra på flygplatsen, utan att veta om Nancy skulle leva när planet kom fram till USA. Men Nancy överlevde resan och till sist vände sjukdomsförloppet. Riktigt varför vet man inte. Men en förklaring kan vara den experimentmedicin som Nancy Writebol och hennes amerikanska kollega Kent Brantly blev först i världen att få testa.  ZMapp heter medicinen som dittills bara hade prövats i djurförsök. Så att ge den till människor var ett mycket stort risktagande.

– Man kommer till en punkt när man är så sjuk, när man inte vet om man ska klara sig. Då blir det värt att chansa, säger Nancy som förklaring till att hon vågade säga ja till att ta experimentmedicinen.

Vill ge ebola ett ansikte

Om det var den som botade henne vet man inte, men för både henne och kollegan vände sjukdomsförloppet och båda överlevde. En spansk präst, som också smittats av ebola och som också fick ZMapp, dog däremot.

Idag är Nancy frisk och tillräckligt pigg för att orka den långa flygresan till Europa och Skavlans studio i London. Genom att framträda bland annat i svensk tv och berätta om det som hände henne vill Nancy Writebol försöka ge omvärlden en ny, mer nära och personlig, bild av det som nu pågår i Västafrika.

– Vi glömmer att ebola har namn, det har ansikten.

Se hela intervjun med Nancy Writebol i ”Skavlan” på SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet