Foto: Scanpix

Expert: Barn har blivit produkter

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar behandlar i dag sina barn alltmer som produkter som ska förädlas in i minsta detalj. Barnen berövas då det viktigaste i livet – att få vara just barn. Det menar författaren och journalisten Carl Honoré, som i flera år har studerat beteendet hos föräldrar i en allt större global medelklass.

Han menar att vi står inför ett vägskäl när det gäller vår syn på barndomen.

– Vi står vid en unik punkt i barndomens historia, där föräldrar har kapat barns liv på ett sätt som vi aldrig har sett förut, säger Carl Honoré.

Barnen marknadsanpassas

Honoré har skrivit boken ”Under pressure”, som har getts ut på 20 språk. Den beskriver en värld där mycket går ut på att tävla och att marknadsanpassa individen – även barnen.

– Det är en slags perfektionskult. Föräldrarna vill skapa den perfekta barndomen, med fantastiska framgångar, bra hälsa och obegränsad lycka. Det är en enorm börda att lägga på ett barn och jag tror att man biter sig själv i svansen om man gör så, säger han.

I många höginkomstländer finns begrepp som curlingföräldrar, tigermammor eller ”helicopter parents”, som det kallas i Storbritannien. Det är föräldrar som genom att undanröja hinder för barnen försöker se till att de får de allra bästa förutsättningarna för framtiden. Men när föräldrarna ägnar så mycket kraft åt att ”projektleda” barnen finns det uppenbara risker.

– Med tanke på all tid, pengar och energi vi investerar i våra barn så borde vi ha den friskaste, lyckligaste och smartaste generationen någonsin. Men vi uppfostrar den tjockaste generationen någonsin, samtidigt som en del barn blir pressade till så hård fysisk träning att de får skador. Och det som pågår i kroppen sätter sig även i sinnet, med depression, ångest, drogmissbruk bland medelklassens barn, säger Carl Honoré.

Globalt fenomen

Det är ett globalt fenomen, menar han, där föräldrar i medelklassen – oftast kvinnor – till exempel ger upp sin karriär för att vara hemma och överföra kunskaper till barnen. Det finns många exempel på föräldrar som inte har några andra samtalsämnen än sina barn.

Själv blev han medveten om sitt eget neurotiska förhållande till barnens framgångar, och sin besatthet av att hitta det bästa för dem, när han satt i ett utvecklingssamtal för sin 7-årige son. Läraren berömde sonens teckningstalang och sa att han var en begåvad ung konstnär.

– Ordet ”begåvad” är som den heliga graal för föräldrar idag, säger Honoré, och jag sprang hem och googlade fram en konstlärare som kunde förvandla min sons talang till något upphöjt. Jag gick och la mig övertygad om att Picasso låg och sov i andra rummet. Men när jag berättade för min son sa han: ”jag vill bara rita, varför ska vuxna alltid ta över allting?”

Se Korrespondenterna ikväll 20.00 i SVT2. Diskutera programmet via #korrespondenterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.