”Flyganfallens effekt begränsad”

Uppdaterad
Publicerad

USA flyganfall mot terrorganisationen Islamiska Staten (IS) i Syrien kommer förmodligen inte att påverka läget på marken särskilt mycket. Det menar enligt Mellanösternexperten Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

USA genomförde i natt ett flyganfall mot IS-mål i Syrien, framförallt inriktade mot terrororganisationens fäste i al-Raqqa. Men det är tveksamt om de kommer att påverka situationen på marken.

– Det kommer förmodligen inte påverka läget på marken särskilt mycket. IS har ju fått lite tid på sig, flera veckor, att sprida ut sina fordon, sin utrustning, sina vapen och förskansa sig i civila områden, säger Mellanösternexperten Per Jönsson.

Terroriströrelsen IS

– Jag såg att ett av målen som de amerikanska bomberna träffade var ett sjukhus i Raqqa. Det tyder på att de har gömt sig i det här sjukhuset och de har säkerligen gömt sig i andra civila mål också.

IS – ett begränsat hot mot väst

Per Jönsson får också medhåll av terrorexperten Magnus Ranstorp, Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, om att det inte får någon större  påverkan.

– Det kritiska blir ju om man, kanske framförallt genom specialoperationer, lyckas rikta in sig på ledningen, att man lyckas skapa turbulens inom ledningen och riktar in sig på nyckelpersoner där, säger Magnus Ranstorp.   

Enligt Per Jönsson är dock hotet från IS gentemot västerländska mål ganska litet.

– Man ska skilja på IS politiska mord där man skär halsen av folk och terroristaktioner utomlands som al Qaida och liknande grupper har sysslat med. Jag ser inga tecken på att IS har satsat eller satsar på terroraktioner utomlands utan man koncentrerar sig på at bygga sitt Kalifat. I det får man också stöd av Amerikanska försvars och säkerhetsmyndigheter. De ser inte några planer på IS-terror i väst.

Försämrat säkerhetsläge

Enligt Per Jönsson skiljer sig IS på många sätt från andra grupper i området i det att de är starkare koordinerade.

– IS har från början sagt att man ha våldsmonopol. Inga våldshandlingar ska utföras utan den högsta ledningens medgivande, så det är inga, så att säga, spridda grupper som agerar under IS banér. De andra grupperna, och de är hundra- eller tusentals, gör lite som de vill, säger Per Jönsson.

Och säkerhetsläget generellt har försämrats enligt Magnus Ranstorp.

Pratar man med alla säkerhetstjänster så bedömer de att vi står inför en jättestor säkerhetsutmaning med Syrienkrigare. Det har skett en fördubbling av antalet grupper, en fragmentering. Jobbar man inom en säkerhetstjänst så ser man en massa saker som vi kanske inte ser och där har man sett en allvarlig utveckling. Vi har haft allvarliga dåd eller planerade dåd och man har också tagit individer i Europa med kopplingar till IS, säger Magnus Ranstorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet