Obamaaffischer på Västbanken Foto: Scanpix

Få förväntningar på Obamas Israel-resa

Uppdaterad
Publicerad

Få väntar sig ett påtagligt resultat av president Barack Obamas tredagars besök i Israel som börjar på onsdagen. En kolumnist har sagt att han är den förste president som reser till Israel som turist...

Detta är Obamas första besök i Israel som president. Däremot gjorde han 2009 en av sina första stora utlandsresor till de arabiska staterna, (Bara fyra av de elva senaste presidenterna har dock besökt Israel som president.)

Det var ett försök att förbättra USA:s relationer med den muslimska världen, sedan de försämrats radikalt under Irak-kriget. Obama uttalade försonliga ord – som republikanska kritiker kallat närmast landsförrädiska.

Obama på besök i Israel och Palestina

Märkligt torftigt

Men USA:s relationer med den muslimska opinionen i världen har inte förbättrats.

Till och med presidentens turistiska besöksschema är märkligt torftigt. Han besöker den kristna Födelsekyrkan i Bethlehem, men inte klagomuren, helig för judar, eller al-Aqsa-moskén, helig för muslimer.

Vita huset har redan förklarat att man inte ska vänta sig några genomgripande nya initiativ om en ny palestinsk stat.

Obama besöker även Västbanken, där den palestinska myndigheten under president Mahmoud Abbas styr. Också palestiniernas förväntningar är låga.

En möjlig förklaring till Obamas svala intresse är att man just nu har svårt att se en lösning som gäller hela det palestinska området. Plus att arabvärlden är i omvälvning, vilket försvårar överblicken.

Splittring hindrar

President Mahmoud Abbas och Fatah (PLO) styr på Västbanken medan Hamas styr i Gaza. Hamas vägrar erkänna Israel och ses som en terrororganisation av USA och EU.

Det finns alltså få möjligheter att uppnå en enad palestinsk stat.

En annan orsak är att den arabiska våren tar mycket kraft: Den palestinska frågan är inte den hetaste i området. Syriens kollaps är viktigare och för många är utvecklingen i till exempel Egypten också betydelsefullare.

Den nybildade israeliska regeringen är också märkligt splittrad. Ett parti är öppet för en förhandlingslösning som förmodligen betyder att Israel ger upp bosättningar.

Ett annat parti är totalt emot men menar med en axelryckning att man visst kan prata – det blir ändå inget resultat.

Tydligen tänker sig Vita Huset att detta ska bli en resa för att stärka Obamas anseende i Israel. Bara tio procent säger i en opinionsmätning att de har en positiv bild av Obama.

Israels bäste vän

Hans förhållande till premiärminister Benjamin Netanyahu har också varit ansträngt. Vad Obama uppenbarligen tänker göra är att kraftfullt understryka att USA är Israels bäste vän och starkaste stöd.

Det innebär att Obama riskerar att försämra relationerna med arabvärlden. Pessimismen och frustrationen på Västbanken är därför stor.

Detta betyder inte att allt kommer att bli frid och fröjd mellan Obama och Netanyahu. De har olika syn på Irans misstänkta kärnvapenprogram.

Netanyahu talar om en ”röd linje” som överskrids när Iran fått tillräckligt med anrikat uran för att kunna tillverka en atombomb.

Obama menar att det finns drygt ett år kvar tills en farlig linje är överskriden – nämligen när Iran verkligen kan bygga en atombomb. Till dess ska diplomati gälla, alltså att man i politiska samtal ska få Iran att backa.

Denna fråga kan bli den största stridsfrågan. Det är mera symbolen att han äntligen besöker Israel som tycks vara det viktiga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obama på besök i Israel och Palestina

Mer i ämnet