Rester av en självmordsbombares bil i Kandahar. Foto: Scanpix

Få talibaner bakom insiderattacker

Uppdaterad
Publicerad

Infiltration av talibaner ligger bara bakom en av tio så kallade insiderattacker som afghanska soldater utför mot Natosoldater.

Merparten av attackerna har andra förklaringar. Att de ändå ökar bekymrar Pentagon.

Senast på måndagen avslöjade Nato-högkvarteret att ytterligare en ammn i afghansk polisuniform skjutit ihjäl en medlem i den internationella fredsstyrkan.

Antalet så kallade green-on-blue-attacker har ökat kraftigt i år och det amerikanska försvarshögkvarteret har därför beslutat att stärka underrättelsearbetet i Afghanistan. Målet är bland annat att ringa in afghanska soldater som radikaliserats utan att ha varit i kontakt med motståndskrafter.

En ny studie som gjorts av de Natoledda styrkorna i Afghanistan visar att infiltration av talibaner inte är förklaringen till nästan 90 procent av attackerna. I stället ligger andra motiv bakom, till exempel osämja mellan personer.

Riskpersoner utesluts

Uppgifterna motsäger antaganden om att afghanska säkerhetsstyrkor är utsatta för en omfattande infiltration av talibaner, vilket talibanledaren mulla Omar hävdar. Rapporten väcker också frågor om hur Nato ska undvika insiderhot under förberedelserna för att överlämna säkerhetskontrollen i landet till afghanerna själva 2014.

Enligt USA:s försvarschef Martin Dempsey har de afghanska styrkorna hittills gjort sig av med hundratals soldater som visat en risk för att radikaliseras, bland annat genom att resa av och an till grannlandet Pakistan, där många militanta extremister fått en fristad.

Rekryteringen skärps

Den senaste dödsskjutningen skedde i helgen. Därmed har tio soldater i den internationella Isaf-styrkan dödats på mindre än två veckor.

Det fick USA:s försvarsminister Leon Panetta att ringa upp president Hamid Karzai. De kom överens om att amerikanska och afghanska soldater ska ha ännu tätare samarbete i fortsättningen, bland annat ska uttagningen av afghanska rekryter bli noggrannare.

Obama djupt oroad

President Barack Obama blev på en presskonferens i Vita huset på måndagen ombedd att kommentera att ”green-on-blue”-attackerna blir allt fler.

-Självklart är vi djupt oroade, svarade Obama.

Han konstaterade att det ibland är afghaner som mönstrat, ibland sådana som klär ut sig i uniform som utför attackerna.

Obama sade att en rad åtgärder redan vidtagits men att mer måste göras för att amerikanska soldater som har nära kontakter med afghaner inte ska vara så sårbara.

Fakta: Afghanska insiderattackerFakta: Afghanska insiderattacker

Antalet insiderattacker, så kallade green-on-blue, där afghanska poliser eller soldater angriper Natosoldater eller kontraktsanställda har ökat i år. Drygt tio procent av attackerna kan förklaras med att talibaner infiltrerat afghanska säkerhetsstyrkor.

Hittills har 31 attacker genomförts och krävt 40 liv. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons uppgifter var över 20 av dem amerikaner.

Under samma period förra året ledde 16 attacker till att 28 dog. Under hela 2011 dödades 35 Natosoldater, varav 24 var amerikaner. (TT-Reuters)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.