Så här kan ”Här är ditt år-appen” se ut. Foto: Skärmdump från Facebook

Facebook ber om ursäkt för nyårsapp

Uppdaterad
Publicerad

En bild på Eric Meyers döda dotter dök upp i Facebooks automatgenererade ”här-är-ditt-år–app. Nu har Facebook bett honom om ursäkt.

Inför nyår lanserade Facebook en app som sammanfattade ditt år, med hjälp av de bilder du lagt ut och inlägg du skrivit som fått mest kommentarer och gillanden.

Tyvärr valde appen ut även sorgliga händelser och minnen – och ramade in dem med glättig grafik med ballonger och dansande människor.

För Eric Meyer, som förlorade sin sjuåriga dotter i hjärncancer i somras, blev bilden på henne överst i Facebook-flödet en grym påminnelse om ett tufft år.

Appen dök upp överst i flödet gång på gång, och gick inte att stänga ner. ”Tack för att du varit med och gjort det här året fantastiskt”, hojtade den.

Skrev ett inlägg på sin blogg

Eric Meyer valde att skriva ett inlägg i sin blogg om hur klumpig en automatgenererad kod är och hur det kan såra honom, och andra som inte haft ett år värt att fira.

”Jag vet att det här inte är ett medvetet påhopp (...) Men vi som har förlorat någon vi älskar, legat på sjukhus, förlorat jobbet, gått igenom en skilsmässa eller gått igenom någon annan kris kanske inte vill ha en tillbakablick på vårt år”, skriver han.

Eric Meyer, som själv är webbdesigner, föreslog en rad enkla förändringar för Facebook, som att inte automatiskt lägga in en bild de inte är säkra på att användaren vill se igen, och ge alla en chans att svara ”nej” till erbjudandet att se tillbaka på sitt år.

Bad personligen om ursäkt

När Facebooks Jonathan Gheller, som gjort appen, fick läsa blogginlägget tog han kontakt med Eric Meyer och bad personligen om ursäkt.

”Appen var fantastisk för många människor, men uppenbarligen orsakade vi honom sorg snarare än glädje i det här fallet. Vi kan bättre – och jag är väldigt tacksam över att han tog sig tid i sin sorg att skriva det här blogginlägget, säger Gheller till Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.