Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för fackförbundet Parat. Foto: TT

Facket: Det förändrar ingenting

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar piloternas fackförening på Norwegians nya utspel att flytta över sina piloter till tre olika bolag. – Det förändrar ingenting, säger fackordföranden.

– Det som nu skett ändrar ingenting, Det visar att det enda fasta vi kan förhålla oss till er moderbolaget Norwegian. Andra bolag i koncernen förändras från dag till dag utan att spelreglerna på arbetsmarknaden följs.

Det sade Hans-Erik Skjæggerud, ordförande för fackförbundet Parat, som organiserar de norska piloterna i Norwegian, rapporterar NRK.

Norwegianstrejken

Skjæggerud läste upp ett uttalande när han mötte medierna vid Parats kontor i Oslo på torsdagseftermiddagen.

”Norwegian har inte rätt”

Piloternas huvudkrav i konflikten är att bli anställda i Norwegians modersbolag.

– Som ni förstår är det svårt för piloterna att veta vem som är deras formella arbetsgivare. Å andra sidan vet de mycket väl vem deras verkliga arbetsgivare är, nämligen moderbolaget Norwegian, sade Hans-Erik Skjæggerud.

Enligt Skjæggerud har Norwegians vd Björn Kjos inte rätt att genomföra de här förändringarna.

Som arbetsgivare har han ingen rätt att bestämma över arbetstagare medan de är i strejk. Under strejken är de tillfälligt fria från anställningsförhållandet, menade han.

Hans-Erik Skjæggerud sade också att Norwegian genom dagens åtgärd försöker kringgå strejkrätten.

När Skjæggerud läst upp sitt uttalande gick han tillbaka in på Parats kontor utan att svara på frågor från medierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet