”Familjen Kim har inte längre makt över människors tankar”

Uppdaterad
Publicerad

Den yngre generationen nordkoreaner har genomskådat regimens lögner, och känner till världen bortom de slutna gränserna. Det säger Eunsun Kim, som två gånger flytt Nordkorea och har skrivit en hyllad bok om sina upplevelser av världens mest slutna diktatur.

Hon var blott 13 när familjen hade förlorat allt. Året var 1999 och en hungerkatastrof hade plågat det vanstyrda Nordkorea sedan flera år. Flera släktingar hade redan svultit ihjäl. Nu hade också pappan dukat under.

Efter sex dygn utan mat förberedde sig Eunsun och övriga i familjen på att dö. Mamman sa att de bara hade ett val: Stanna och dö av svält, eller fly över gränsen till Kina och riskera att dödas under försöket.

– Vi visste ingenting om Kina då, säger Eunsun. Det enda vi visste var att de hade mer godis och kakor där.

Familjens nya liv i Kina blev inte vad de hoppats på. De hamnade i klorna på skrupelfria människohandlare och såldes som slavarbetskraft till en kinesisk bonde. Det blev åratal av hårt arbete mot nästan ingen ersättning alls.

Dessutom tvingades mamman att föda ett barn åt bonden. Efter några år kändes till och med livet hemma i Nordkorea som lockande. Familjen beslutade sig för att återvända hem.

– Det enda som väntade oss när vi kom hem var den nordkoreanska regeringen som behandlade oss som avskräde, berättar Eunsun. Det var därför vi beslutade oss för att fly ännu en gång.

Sydkorea en annan värld

Efter den andra flykten bodde familjen i Shanghai under några år innan de slog sig ned i Sydkoreas huvudstad Seoul.

– Även om Sydkorea är en annan värld än Nordkorea kändes det mer hemma där än i Kina, minns Eunsun. Man förstår språket, och livet är mycket lättare.

Eunsun Kim har skrivit en bok om sina omskakande upplevelser under sitt unga liv. Hon beskriver bland annat hur hon som nioåring, tillsammans med sina klasskamrater, blev tvungen att flera gånger bevittna offentliga arkebuseringar av dödsdömda.

– Första gången kändes det väldigt obehagligt, säger Eunsun. Men ju fler gånger vi blev tvungna att tittad desto mindre kände man. Dessutom sa myndigheterna att det vi såg var rättvisa, så till slut kändes det ingenting att se någon avrättas. Nu, fortsätter den i dag 28-åriga Eunsun, förstår jag att det var ett sätt för regimen att skapa rädda och lydiga medborgare.

Tror inte längre på Kim

Eunsun ägnar i dag sin tid åt att arbeta med frågor om mänskliga rättigheter. Nordkorea har förändrats, säger Eunsun. I flera decennier lyckades regimen hålla befolkningen okunnig om världen utanför. I dag har information sipprat in i landet över gränsen från Kina, i form av piratkopierade filmer och tv-serier.

– Nu för tiden tittar många yngre nordkoreaner på sydkoreanska filmer och dramaserier, till och med på amerikanska filmer, berättar Eunsun. Det vet hur det ser ut utanför Nordkorea och tror inte på familjen Kim. De bara låtsas göra det för att överleva.

Familjen Kim har styrt allt sedan Nordkoreas självständighet 1945. Eunsun tror att regimens dagar är räknade, eftersom kraven på förändring kommer att öka i takt med att den informerade unga generationen växer upp.

– Familjen Kim har inte längre makt över människors tankar, men kontrollerar fortfarande krigsmakten, säger Eunsun. Det är därför som situationen i Nordkorea fortfarande ser ut som den gör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.